Advent napjai | Karácsonyi falatkalandozások, avagy érdekességek a nemzetek ünnepi asztaláról

hirdetés

hirdetés

Az év talán legszebb időszaka a Karácsony, s az ezt megelőző adventi hetek. Megtelik szívünk a várakozás, készülődés örömével: díszbe öltöztetjük otthonainkat, készülünk szeretteink megajándékozására, szeretnénk az ünnepet emlékezetessé, bensőségessé tenni. Az Életszépítők csapata is készül a karácsonyra: szeretnénk Olvasóinknak a készülődéshez kapcsolódó karácsonyi, adventi jelképek történetét elmesélni, és sok-sok inspiráló ötletet ajándékozni. Hangolódjunk együtt a szeretet ünnepére!

A szeretet ünnepének egyik legmeghittebb eseménye a karácsonyi vacsora. A világ minden táján vagy Szenteste vagy Karácsony este üljük körül családunkkal az ünneplőbe öltöztetett asztalt, s hogy ilyenkor mit étkezünk, az többé-kevésbé nemzetünk tradícióin alapul. Végigtekintve az ünnepi asztalokon meg kell állapítani, nem csak a magyarok hajlamosak sokat enni az ünnepek alatt.

Ez a kis összeállítás az érdekesebb ételekről készült, a teljesség igénye és a receptek részletes ismertetése nélkül.

Ausztria kedvelt karácsonyi desszertjét, a Sacher tortát egy megbetegedésnek köszönheti. Metternich konyhafőnöke lebetegedett, így az akkor 16 éves Franz Sacher segédszakács feladata volt egy különleges desszert elkészítése néhány prominens vendég részére. Bár a torta ízlett a vendégeknek, mégsem kapott azonnal figyelmet. Sacher legidősebb fia, Eduard Sacher folytatva apja mesterségét, továbbfejlesztette a tortát, és az 1876-os bécsi Hotel Sacherben való bemutatását követően vált híressé.

Sacher torta
Fotó: Gabrielle Grenz / AFP/Getty Images

 

A hagyományos brazil ünnepi vacsora fő étkét, a karácsonyi pulykát – Ceia de Natal – az éjféli mise után szervírozzák a vallásgyakorló családoknál. Már napokkal karácsony előtt kezdik a készítését, mivel sütés előtt 24 órán át pácolják egy üveg pezsgőben, amit különböző hagymákkal, fűszerekkel, ízesítőkkel stb. bolondítanak meg. Az elkészült pulykát gyümölcsös öntettel és gyümölcsökkel tálalják.

Brazil karácsonyi pulyka
Fotó: BuzzFeed Food

 

Az Egyesült Királyságban a karácsonyi vacsorát december 25-én költik. Az ünnepi asztalra tradicionális sült pulyka kerül vörösáfonya mártással, pirított burgonyával, paszternák és egyéb zöldségek, és a vacsora végén a karácsonyi szilvapuding. A 19. században még nem pulyka, hanem sült liba került a karácsonyi asztalra.

Mint oly sok karácsonyi hagyományhoz, a karácsonyi szilvapudinghoz is többféle legenda fűződik. Az egyik történet szerint a középkori Angliáig nyúlik vissza az eredete. December 25-én kell készíteni 13 összetevőből, melyek Jézust és a 12 apostolt jelképezik. Minden családtagnak meg kell keverni, keletről nyugatra, a varázslók által bejárt út feltételezhető irányának tiszteletére.

Tradicionális karácsonyi puding
Fotó: King’s Fine Food

 

A lengyel ünnepi asztalnál 12 féle ételt szolgálnak fel a 12 apostol emlékére. Ezek egyike sem hús, december 24-én halat, főzeléket fogyasztanak. Mikor az első csillag megjelenik, akkor kezdik a vacsorát, és mindig hagynak az asztalnál egy szabad helyet váratlan vendég számára. A terítő alá némi szalmát tesznek az istálló emlékére, ahol Jézus született.

A karácsonyi vacsorát mindig a barszcz – borscs, azaz a céklaleves kezdi, amit galuskával tálalnak. Kötelező elem még a pontyból készült kocsonya – karp w galarecie, ami képen pont úgy mutat, amit a név alapján elképzelünk. Desszertként a mákos kalácsot (makowiec) kedvelik, és az aszalt gyümölcsökből készült illatos kompótot.

Borscs galuskával és gombás raviolival
Fotó: Choink.com

 

Németországban az advent és karácsony idején kedvelt Christstollen – Krisztuskalács -, azaz a stollen a kalácshoz és a gyümölcskenyérhez hasonlítható, amit kandírozott gyümölcsökkel, mazsolával, dióval, mandulával és fűszerekkel, mint kardamom, fahéj ízesítenek. Sütés után a tetejét cukorral hintik meg.

A stollen Németország legrégebbi tradicionális karácsonyi süteménye, hivatalosan először 1329-ben említették meg, mint Henrik püspök karácsonyi ajándékát. A cukorbevonat miatt a bepólyázott kis Jézusra emlékeztet.

A stollen receptjét itt ismertettük.

Karácsonyi stollen
Christstollen – karácsonyi stollen

 

A spanyol karácsony egy nagy fiesta, amit széles körben ünnepelnek a családok. Az éjféli misét vagy az órákig tartó karácsonyi vacsorát követően az utcák megtelnek táncosokkal és nézőkkel. Az ünnepi asztalon a sonkás, sajtos, Chorizo kolbászos előételt követően kagylók, halak és tengeri herkentyűk a vacsora további szereplői, előétel, leves és főétel formájában. Kedvelt ünnepi étel a sült bárány – Cordero Asado, a szarvasgombával töltött pulykamell – Pavo trufado is, és a vacsora természetesen desszerttel zárul, amely például a Turron – spanyol mandulás édesség.

Csokoládés Turon
Fotó: Conica Con Poco

 

Svédországban karácsonykor Risgrynsgröt, azaz tejberizs a reggeli. Nagyon finom, krémes és gazdag étel, mely ízét a fahéj, a barna cukor és a tej adja, fahéjjal kínálják. Ha egy családban több lány van, az egyik tálba egy szem mandulát rejtenek, és aki erre rátalál, ő lesz az első, aki férjhez megy.

Risgrynsgröt
Fotó: Ica.se

Ezt a hagyományt több skandináv, vagy történelmében Skandináviával összefonodó ország is ápolja. Dániában például a karácsonyi vacsora menüjében desszertként fogyasztják, cseresznyeszósszal vagy eperöntettel.

 

Örömteli készülődést kívánunk!

Király-Dobos Beatrix

Összeállította: Király-Dobos Beatrix | Nyitókép: Foodie

Ajánló

Karácsonyi terítékötlet
Öltöztessük ünneplőbe az étkezőt: 23 kreatív karácsonyi terítékötlet

hirdetés

Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás