Almás batyu, almás táska

hirdetés

Reggelire, tízóraira, uzsonnára ideális, másnap is finom. A hozzávalókból egy nagy tepsire való almás batyut és táskát süthetünk – családi adag.

Hozzávalók

A tésztához

50 dkg finomliszt

12,5 dkg lágy margarin

2,5 dl tej

1 tojássárgája

2,5 dkg friss élesztő

csipetnyi só

kb. 5 dkg cukor

A töltelékhez

5-6 nagyobb alma meghámozva lereszelve

2 teáskanál fahéj

kb. 5 dkg cukor

zsemlemorzsa vagy kekszmorzsa

2-3 evőkanál darált dióval és mazsolával dúsítható a töltelék

Elkészítés

A cukros langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A tészta hozzávalóit egy nagy tálba tesszük, s amikor az élesztő felfutott, azt is hozzáadjuk. Lágy tésztát gyúrunk. Letakarva kb. egy óráig kelesztjük.

A reszelt almához adjuk a cukrot a fahéjat (a diót, a mazsolát), és jól összekeverjük.

A megkelt tésztát kb. fél centi vastagra nyújtjuk.

Ha batyut készítünk, kb. 10 centis négyzeteket vágunk a tésztából, a közepét megszórjuk zsemle- vagy kekszmorzsával (felveszi az alma levét), és kb. 2 teáskanálnyi reszelt almát teszünk rá. A tésztalap négy csücskét összefogjuk, összenyomkodjuk, majd megcsavarjuk.

Az almás táskához vágjunk kb. 10×15 centis téglalapokat a tésztából. A szélesebbik oldal harmadát vagdossuk be (ld. fotó). A közepére kerüljön a töltelék. Borítsuk be a tésztával, nyomkodjuk le, majd a bevágott részt is hajtsuk rá.

almas1aa

Hagyjuk kis ideig – kb. negyed óráig – a sütőpapírral bélelt tepsin pihenni, majd előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük aranybarnára. Sütési idő: kb. 20 perc. Ha édesen szeretjük, hintsük meg porcukorral.

almastaska2

almastaska4

almastaska3

almastaska1

 

Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás