Fanyar-édes különlegesség. Így készül az angol citromkrém! Kekszekhez, süteménytöltelékként, pirítósra

hirdetés

Az angol citromkrém – lemon curd – a gyümölcsízekhez és a lekvárokhoz hasonlóan használható fel: kekszek ízesítésére, sütemények töltelékeként, pirítósra kenve, vagy 1-2 teáskanállal magában is fogyasztható. Az angolok nemzeti különlegessége világszerte ismert, nálunk is kapható, de érdemes házilag – minőségi alapanyagokból – elkészíteni. 

Hozzávalók 3-3,5 deciliteres üveghez

4 darab lédús citrom (vagy 3 citrom és 1 lime)

A citrom minősége és fajtája nagyban befolyásolja a citromkrém ízét, ezért érdemes jófajta, érett citrust használni. Sokan a lédús, vékony héjú Meyer citromot ajánlják hozzá, egy citrom helyett lime-ot is használhatunk. Meyer citrom december elejétől, közepétől szerezhető be a kereskedőknél. Ha a citrom héját is szeretnénk belereszelni (egy citrom héját érdemes felhasználni), alaposan sikáljuk meg a citromot. A citromhéjat különböző gombaölőszereket tartalmazó viasszal kezelik, ami alapos tisztítással is nehezen távolítható el a felületről; citromhéjat tartalmazó ételekkel, édességekkel a vegyszerből is jut a szervezetünkbe.

20 dkg porcukor

10 dkg felkockázott vaj

3 egész tojás + 1 sárgája

lemon_curd_bykimberlykv700
Fotó by kimberlykv

Elkészítés

Egy hőálló tálba üssük a tojásokat és a +1 sárgáját, adjuk hozzá a porcukrot és a citromok leszűrt levét. 

A hőálló edényt tegyük egy hideg vízzel teli lábasra, ügyelve arra, hogy a tál ne érintkezzen a vízzel (forrás közben sem). Kezdjük melegíteni a vizet. Ha forr a víz, kézi habverővel kezdjük el finoman felverni a citromos, tojásos, cukros keveréket. Folyamatosan kevergetve habverővel gőz fölött főzzük 10-15 percig, míg a krém egynemű, opálos, sűrű állagúvá válik.

Ha besűrűsödött, vegyük le a tűzről, s azonnal keverjük hozzá a felkockázott vajat és a citromhéjat. Amíg hűl, időnként keverjük meg a krémet.

Ha kihűlt, adagoljuk steril üvegekbe. Hűtőben tároljuk felhasználásig, minőségét 7-10 napig őrzi meg.

Nyitókép: Libby

Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

Loading...

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás