Őszi teendők a kertben. Hogyan készítsünk avarból talajtakarót?

hirdetés

A lehullott levél az egyik legértékesebb természetes erőforrás a kert számára a késő őszi, téli szezonban. Akár a fák, cserjék alatt hagyjuk, akár a komposztra halmozzuk, csekély erőfeszítéssel kiváló tápanyagforrást biztosíthatunk növényeink számára. Míg a lombkoronáról leválva a levél talajtakaróként funkcionál, addig a komposztba aprítva zöldtrágyaként szolgál.

Azt bizonyára mindannyian tudjuk, hogy erdőink talaját az őszi levelek gazdagítják, felhalmozódnak és lebomlanak. Ha ezt a folyamatot szeretnénk „lemásolni” és felgyorsítani, akkor érdemes aprítani a leveleket. A bomláshoz szükséges levegőt pedig biztosítanunk kell, ha összegyűjtjük azokat. Az avarhalmot például tyúkhálóval foghatjuk körbe.

Az avar komposzttermékként lazítja a talaj szerkezetét, javítja a vízmegtartó képességét, és a légáramlást a különböző rétegek között. A levelek a giliszták számára is táplálék, ők is kiveszik részüket az átalakítási munkálatokból, a végtermék pedig tápanyag-utánpótlás lesz növényeinknek.

Talajtakaróként védi a növényeket a fagytól, visszaszorítja a gyomokat és megőrzi a csapadékot a talaj felszínén. A naposabb időszakban mérsékli a párolgást, ezáltal segíti a talajban tartani a gyökérzet által hasznosítható nedvességet.

Az avar fokozatosan zsugorodik, mennyisége csökken, ezért új rétegeket érdemes kihelyezni.

Írta: Nagy Adrienn okl. agrármérnök, Zöld(Örök)ség

Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás