Avokádó saláta pikáns ízesítésű tofuval

hirdetés

Az avokádó és a tofu külön-külön is egészségesek, de együtt – megfelelő fűszerezéssel – tökéletes ízharmóniát alkotnak. Ez a saláta tíz perc alatt összedobható; nem csak vegetáriánusoknak ajánljuk!

Hozzávalók (személyenként)

1 puha avokádó

70 g lágy tofu (fetasajttal is elkészíthető)

néhány levél jégsaláta

1 evőkanál wasabi paszta

1 evőkanál (vegán) majonéz

1 evőkanál durvára vágott mogyoró

1/2 citrom leve

ecet, olívaolaj, só, porcukor

Elkészítés

Mossuk meg a salátaleveleket, csepegtessük le, majd tépkedjük apró darabokra. Salátaöntethez keverjük össze az ecetet, olajat, adjuk hozzá a csipet sót és a porcukrot.

Az avokádót hámozzuk meg, felezzük el, majd vágjuk szeletekre, és csepegtessünk rá citromlevet.

A tofut (fetasajtot) szeleteljük fel, sózzuk. Egyik oldalát vékonyan kenjük meg 1 evőkanál majonézzel elkevert wasabi pasztával.

Egy lapos tányért béleljünk ki salátalevelekkel, majd helyezzük rá a szeletelt avokádót, az ízesített tofut (fetasajtot).

A durvára vágott mogyorót serpenyőben pirítsuk meg, majd szórjuk a salátára.

Friss kenyérrel tálaljuk.

Az avokádó gyógyhatásairól

Az avokádót (Persea americana) a spanyol hódítók hozták Európába Mexicóból. Trópusi fán termő gyümölcs; története egészen az inkákig visszavezethető. Régóta ismert afrodiziákum. Ma már világszerte termesztik trópusi, szubtrópusi, mediterrán vidékeken.

Tápláló, magas, 25 százalék a zsiradéktartalma, főleg többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag. Az érett gyümölcs, a vitaminok és ásványi anyagok tárháza. Több mint tízféle vitamin található benne: A-, B csoport (főleg B1, B2),C-, E-, D-vitamin. Több mint húszféle ásvány: kálium, foszfor, vas, nátrium, kalcium, magnézium, niacin, karotin. Protein forrás. Kitűnő antioxidáns.

Csekély a cukortartalma, ezért a cukorbetegek számára is értékes. Savtartalma jelentéktelen, elősegíti a lúgosítást. Olaja táplálja a száraz, öregedő bőrt, a kozmetika ipar régen felfedezte magának. Emelett az ekcéma, pikkelysömör megelőző és tüneti kezelését segíti. Jótékonyan hat, az arthritis (izületi) fájdalmakra. A telítetlen zsírsavaknak ismert a szívre, erekre gyakorolt hatása. Ajánlják a koleszterin csökkentésére, magas vérnyomás kezelésére, érelmeszesedés és gyomorbántalmak ellen, illetve kiegészítő kezeléseként. B-vitamin tartalmának köszönhetően növeli az agysejtek alváshormon (meletonin) termelését, tehát kiváló lehet vacsorára, a nyugodt alvás érdekében.

A tofuról

A tofu kínai eredetű élelmiszer, melyet szójatej megaltatásával és a visszamaradt „túró” összenyomásával készítenek. A kínai konyha alapvető élelmiszere és hagyományosan része a japán, koreai és a délkelet-ázsiai országok konyhájának. Mára az egész világon széles körben elterjedt, magas fehérjetartalma miatt főleg a vegetáriánusok étrendjében foglal el fontos szerepet a Föld más részein, mint húspótló. Ez a szójából készült termék alapvetően íztelen és szagtalan, de jól átveszi egyéb élelmiszerek és fűszernövények ízét, ezért édes és fűszeres ételek elkészítésére egyaránt alkalmas. Természetesen nem csak nyers, hanem ízesített formában is készítik. Állaga az egészen lágytól a keményig terjedhet. Változatosan felhasználható, egyes fajtái nyersen fogyaszthatók, de lehet sütni, főzni, párolni, fűszerezni, illetve levesekbe is kedvelt betét.

hirdetés 

hirdetés 

Hasonló recept

Görög saláta
Görög saláta
Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

Loading...

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás