Birsalmaleves túrógombóc betéttel

hirdetés

Zöld múzsa Gasztroblogom
Ludvig Nicolette

Ludvig Nicolette vagyok, a Zöld múzsa blogot három éve kezdtem el írni. Professzióm a textil, színes táskákat és kerek hangulatbonbonokat tervezek colettecolor fantázianéven, szabadidőmben pedig nyughatatlan kíváncsiság hajt, hogy az ízek rejtélyes titkát is megismerjem.  Ételeim kreatív alapelvek mentén készülnek, sütve-főzve, de egyre kíméletesebben és nyers elemekkel gazdagon vegyítve. Az étkek készítésénél a négy alapíz harmóniája mellett a fűszerek gazdag választékával is igyekszem jól sáfárkodni. A Zöld múzsa konyhában alapvetően szezonális növényi alapanyagokat használok fel megbízható forrásokból, közvetlenül a termelőktől, időnként az ehető vadon termett növényeket is belecsempészem receptjeimbe. Álmomban egy olyan étteremben dolgozom, melynek van saját zöldségeskertje, a vendég receptkártyát kap az étel mellé, és ahol kétszer sosem főzik ugyanazt. Ráadásként hiszek benne, hogy az álmok beteljesülnek.

Nincs kedvenc receptem, mindig az aktuális, utoljára jólesően elfogyasztott étel a favorit, így a hétvégén készített Birsalma leves túrógombóc betéttel receptúráját szeretném megosztani.

 

Birsalmaleves túrógombóc betéttel

A leves hozzávalói

3-4 szem birsalma

víz (amennyi ellepi)

csapott kk vanília

csipet só

1 dl tej (laktózmentessé tehető bármilyen növényi tej használatával)

1 ek kukoricakeményítő

cukor vagy méz ízlés szerint

A túrógombóc betét hozzávalói

25 dkg túró

1 tojás

csipet só és ízlés szerinti cukor

3 dkg tönköly búzadara

Tálaláshoz karamellizált diót és kékszőlős dióolajat használtam.

Elkészítés

Zöld múzsa GasztroblogomA birsalmákat alaposan megmossuk és apró kockákra vágjuk hámozás nélkül. Annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. A vízbe csak a csipet sót és a vaníliát tettem. A mézet főzés után a kihűlt és simára turmixolt leveshez adtam hozzá. Ha valaki cukrot használ méz helyett, azt belekeverheti a forró levesbe is.

A birsalma keménysége ellenére nagyon gyorsan megpuhul. Amikor megfőtt, az étkezési keményítőt elkeverjük a tejben és a forró leveshez öntjük, majd beforraljuk.

Hagyjuk a levest kissé kihűlni, és ekkor egy tölcséres turmix segítségével több részletben simára turmixoljuk. Azért nem hagytam benne birsalmadarabokat, mivel számoltam a túrógombóc betéttel.

Míg a leves fő, bekeverjük a túrógombóc masszáját. A túróhoz hozzáadjuk a tojás sárgáját, a búzadarát és az ízlés szerinti cukrot és mindezeket alaposan összekeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a csipet sóval, és ezt óvatosan és apránként adagoljuk a túrós masszához. Fél órára betesszük pihenni a hűtőbe. Egy lábasban vizet forralunk, és a vizes kézzel formázott pici galuskákat néhány percig főzzük, majd szűrjük és lecsepegtetjük.

Extra feltétként készíthetünk a leveshez karamellizált diót, grillezett almaszeleteket. Mindezeken felül  frissen préselt kék szőlő levét kevertem össze 1/2 dl hidegensajtolt dióolajjal és egy pici mézzel, amivel a levest csinosítottam.

Melegen ajánlott tálalni, de langyosan is kitűnő.

Fotók, recept: Zöld múzsa >>
Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

Loading...

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás