Édesek, formásak: ajándékozzunk saját készítésű bonbont!

hirdetés

Remek karácsonyi kísérőajándék – amivel nem nagyon lehet tévedni – az édesség. Szép díszcsomagolásban ajándékozhatunk például bonbont! A legjobb, ha magunk készítjük el. Tetszés szerint ízesíthetjük, formálhatjuk, csomagolhatjuk, izgalmasabb – és megkockáztatjuk, finomabbak is -, mint a legtöbb, boltban vásárolt változat. Melinda így készíti.

Mire lesz szükségünk?

Megvásárolható a Green Bazaar webáruházban

Szilikon bonbonforma (sokféle forma létezik, a klasszikus bonbon formáktól kezdve, a miniatűr retikülön vagy tűsarkú topánkán át a szív formáig)

– Néhány tábla csokoládé (Melinda a SPAR saját márkájú csokoládéját ajánlja)

– Tej

– Töltelék

A bonbont sokféle töltelékkel elkészíthetjük, például tölthetjük birsalmasajttal, karamell krémmel, gumicukorral, dióval, mandulával, mogyoróval, grillázzsal, aszalt gyümölcsökkel. Melinda saját készítésű gesztenyelekvárjával ízesítette a bonbonokat.

Mennyiségek

Harminc darab bonbonhoz (kettő 15 darabos szilikonforma  megtöltéséhez) 3 tábla, azaz 30 dkg étcsokoládé szükséges. A töltelék adagolásakor arra ügyeljünk, hogy a töltelék ne érjen túl a forma peremén.

Elkészítés

A legjobb a 2:1 | tej:étcsoki arányú keverés. Gőz felett felolvasztjuk a csokit, semmit sem kell hozzáadni; egy keveset a forma aljába teszünk, ez lesz a talpa a bonbonnak. Ezután a töltelék következik, majd újra az olvasztott csoki. Ezután megrázogatjuk, hogy buborék ne maradjon benne, és hűtőbe tesszük. Nagyjából 2 óra alatt készre dermed, s a bonbonokat kivehetjük a szilikonformából.

 

Melinda gesztenyelekvárja

Mielőtt belefognánk, tudnunk kell: a gesztenyelekvár készítése türelemjáték! Először is meg kell tisztítani a gesztenyét. Távolítsuk el a külső, barna héját, majd egy napra tegyük félre, ezalatt a belső héja szárad, s egy jó részét el lehet távolítani.

Következhet a főzés. Fazékban forrástól számítva nagyjából 30 percig főzzük a gesztenyét –  a főzési idő függ a mennyiségtől, ezért időnként ajánlatos kóstolni, hogy ne főzzük szét. Ha megfőtt, szűrjük le, hűtsük ki, majd a maradék belső héját is távolítsuk el a gesztenyékről.

Mérjük le a gesztenyét, majd tehetjük vissza a fazékba, s forró vízzel félig töltsük meg az edényt (a víz mennyiségével lehet kísérletezni; minél kevesebb a víz, annál intenzívebb lesz a gesztenyeíz), majd botmixerrel pépesítsük. Cukorból a gesztenye mennyiségének a fele szükséges, ízlés szerint rumot is adhatunk hozzá. Ha forr, adjunk hozzá dzsemfixet (a gesztenye mennyiségéhez mérten). Pár percig főzzük, majd töltsük tiszta üvegekbe, erősítsük rá a fedelet, és a fejtetőre állítva hagyjuk kihűlni.

Melinda 2 kg gesztenyéből készítette el – ehhez 1 kg cukrot, 2,5 dl rumot használt fel. Két 7,5 dl-es és két 2 dl-es üvegre való lekvárt kapott ebből a mennyiségből. Legalább fél kiló gesztenyével érdemes nekilátni.

Időigényes, de a végeredmény miatt megéri elkészíteni – Isteni!

 

Ajánló

Baglyos teasütemény
Édes gasztroajándék: baglyos teasütemény
Forralt bor
Fűszeres gyümölcslé gyerekeknek, forralt bor felnőtteknek

 

Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás