Créme caramel. Karamellöntetes krémpuding

hirdetés

hirdetés

A créme caramel klasszikus francia édesség, de a spanyoloknál is nagy kedvenc, náluk flan néven ismert. Tejből és tojásból készül, gőzfürdőben. Amikor a pudingszerű krémet a tálkából kiborítjuk, folyékony karamellréteg vonja be. 

Sokféle recept létezik: a tojások és a tej mennyiségét, a tojássárgája és egész tojás arányát variálják. Elkészítettem a saját változatomat is: magasabb zsírtartalmú tejszínt használok hozzá, így sokkal selymesebb a krém állaga. (Zsíros házi tej is ideális hozzá.)

Hozzávalók

250 ml tej

250 ml habtejszín

80 gr  vaníliás cukor

3 db tojás

2 db tojássárgája

A karamellhez

100 gr cukor

2-3 evőkanál víz

1 teáskanál ecet

Elkészítés

Előkészítek egy mély tepsit, az aljába két réteg papírtörölközőt terítek (konyharuha is jó). Beleteszek 6 db hőálló suflé formát.

A tojásokat felütöm, hozzámérem a cukrot és habosra keverem (habverővel). A tejet, tejszínt felforralom. A cukrot a vízzel és ecettel összeolvasztom, halvány színű karamellt készítek. Elosztom a tálkák alján.

A tojáshabba, előbb kanalanként, majd vékony sugárba belekeverem a forró tejszínes tejet fakanállal (vigyázat, össze ne kapja!). Leszedem a tetejéről a keletkezett habot. Elosztom a már megdermedt karamellre, a tálkákba. A tepsibe, a tálak köré vizet töltök, úgy, hogy a tálkák feléig érjen. Beteszem a meleg sütőbe, és 165 fokon 35 percig a sütőben hagyom.

Hagyom kihűlni.

Tálalásnál a tálkákat forró vízbe teszem, 5-7 percig benne hagyom, ennyi kell, hogy a karamell megolvadjon. A pudingot egy késsel körbe lazítom, a tányért (amiben tálalom) ráborítom és egy határozott mozdulattal megfordítom. Így a karamell bársonyosan bevonja a falatnyi vanília ízű remegős krémet.

Fotók, szöveg: Molnár Ágnes | Szeretetrehangoltan

 

 

hirdetés

Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás