Croissant gyorsan, egyszerűen

hirdetés

A franciák révén vált világhírűvé a croissant, pedig nem ők készítették először. A félhold alakú péksüteményt állítólag Bécsben sütötték meg, s mint annyi mindennek, ennek is van magyar vonatkozása.

A Larousse Gastronomique szerint a magyar pékek tiszteletére született a kifli, méghozzá azért, mert az éj leple alatt közeledő törökökre az épp műszakukat teljesítő pékek a harangok félreverésével figyelmeztették a lakosságot. A croissant elődjének tekinthető kipfle-t osztrákok kezdték árusítani egy párizsi pékségben, s a franciák annyira megszerették, hogy az egész országban másolni kezdték, villámgyorsan elterjedt.

Így süthetünk egyszerűen, gyorsan rongyoskiflit!

Hozzávalók

1 csésze langyos tej (200 g)

2 tk cukor

1 tk tengerisó

20 g friss élesztő

500 g finomliszt

0,1 l (90 g) olaj (nem extra szűz olívaolaj)

2 db tojás

125 g hideg vaj

1 db tojás a kenéshez

hirdetés 

hirdetés 

Elkészítés

A lisztet mérjük keverőtálba, keverjük hozzá a sót és a cukrot. Morzsoljuk a közepébe az élesztőt, majd öntsük rá a langyos tejet. Hagyjuk, hogy az élesztő felfusson, ezután adjuk hozzá az olajat és a két tojást. Keverőgéppel vagy kézzel dolgozzuk össze a tésztát.

Borítsuk lisztezett munkafelületre, hajtogassuk össze, formáljunk belőle cipót és hagyjuk pihenni 20 percig.

A tésztát osszuk nyolc részre, formáljunk mindegyikből kis cipót. Takarjuk le és pihentessük még 20 percig.

A hideg vajat vágjuk 7 részre.

A cipót vegyük a tenyerünkbe, nyomkodjuk tenyérnyi nagyságúra, közepére fektessük a vajszeletet. Tegyük le a munkafelületre, és minden cipóval ugyanígy járjunk el. A kilapított tésztát, a vajat halmozzuk egymásra. Ha elfogyott a tészta, a halmot kézzel nyomkodjuk le, és hagyjuk pihenni 10 percig.

A tésztát ezután nyújtsuk ki enyhén lisztezett felületen, próbáljuk úgy kinyújtani, hogy kör alakot kapjunk. A kört vágjuk 16 egyenlő cikkelyre.

Tekerjük fel, a két végét hajtsuk be, hogy félhold formát kapjunk, majd kenjük meg a felvert tojással. Helyezzük a kifliket sütőpapírral bélelt sütőlemezre.

Hagyjuk pihenni 20 percig, majd előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük ropogósra (sütési idő kb. negyed óra).

Belül foszlós rongyoskiflit kapunk, a rétegei egyenként szétválaszthatók.

Recept, fotók: Molnár Ágnes | Szeretetrehangoltan

Hasonló receptek

Csupa csücsök! Így készül a franciák mutatós, ropogós kalászkenyere
Csupa csücsök! Így készül a franciák mutatós, ropogós kalászkenyere
A franciák mindennapi kenyere: így készül a tökéletes bagett!
A franciák mindennapi kenyere: így készül a tökéletes bagett!
Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás