De szeretnék gazdag lenni! Ja, mégsem

hirdetés

hirdetés

– Anya, mi szegények vagyunk vagy gazdagok?

– Nem vagyunk szegények, de különösebben gazdagok sem.

– Pedig jó lenne, ha gazdagok lennénk…

– Inkább gondolj arra, milyen jó, hogy nem vagyunk szegények! Miért foglalkoztat ez téged? Tudod, ezekről a dolgokról nem illendő másokkal beszélgetni… Nem illik a gazdagsággal dicsekedni, a szegénységüket meg sokan szégyellik. Ha valaki szegényebb nálad, nem szabad leszólni… Különben is nehéz megmondani, hogy ki a gazdag. Nem csak a pénzen múlik ám!

– Hogy-hogy?

– A gazdagság viszonylagos. Élhetünk jól úgy is, hogy nem vagyunk milliomosok, az a fontos, hogy mindenünk meglegyen, ami a normális élethez kell. A nagyravágyás sok embert meghülyít.

– A gazdagok nagyképűek?

– Nem feltétlenül, bár vannak közöttük rátarti, gőgös emberek is, akik felvágnak a gazdagságukkal. Miből gondolod, hogy nagyképűek?

– Mert ők mindent meg tudnak csinálni, amihez kedvük van. 

– Nem szabad senkit a csak a vagyona alapján megítélni vagy a szegénysége miatt elítélni.

– Én rendes gazdag lennék! Nem lennék irigy. Meghívnám a szegény barátaimat ebédre…

– Szerencsére nincs szegény barátod, jó helyre születtél. Magyarországon is élnek szegény gyerekek, akik rántott húsról álmodoznak, egy finom ebédről, süteményről, amit te bármikor megkaphatsz. A szegény gyerekek sajnos éheznek, zsíros vagy cukrozott kenyeret esznek, mert a szüleiknek nincs másra pénzük.

– Miért?

– Nehéz ezt megmondani – a dolgok bonyolultak. Ne hidd, hogy a szegények lusták, sokan közülük nagyon is sokat dolgoznak, csak mondjuk nagyon kevés pénzt kapnak érte. 

– A gazdagok sok pénzt kapnak?

– Sok gazdag ember megdolgozott a pénzéért, az átlagnál ügyesebbek, szorgalmasabbak, tehetségesebbek valamiben, de van, amikor a gazdagsághoz az is elég, ha ravaszdi vagy, ügyesen bánsz a pénzzel és jól helyezkedsz, olyan barátokat keresel, akik segítenek még több pénzhez jutni. Tudod, a gazdagok összetartanak, a pénz a pénzt szereti… Szerencse is tehet gazdaggá valakit, de ez elég ritka. Egy gazdag ember is lehet magányos, boldogtalan, beteg, kiszolgáltatott… Nekik sem könnyű az életük, féltik a vagyonukat. A gazdagság pénzigényes dolog ám, a fenntartása is sokba kerül.

– A gazdagoknak van a legtöbb barátja…

– Ne hidd! Lehet, hogy csak a pénzüket szeretik és amit a pénzükkel nyújtani tudnak. Ez nem igazi szeretet, ez a jólét szeretete. A gazdagokat sokan kihasználják. Lehet, hogy nincsenek is igazi barátaik. 

– Anya… Úgy örülök, hogy nem vagyunk gazdagok!

 

hirdetés

Mesterházy Mónika

Életszépítők Magazin alapító-főszerkesztő

Noha írni, olvasni mindig is szerettem, nem készültem az újságírói pályára. Gyerekkoromat a zene töltötte ki (harmóniumon, orgonán játszottam), érdekeltek a művészetek. Kreatív irányultságom ellenére érettségi után úgy döntöttem, hogy hivatásos segítő leszek. A sors azonban más irányba terelt; főiskolásként egy napilap szerkesztőségében kötöttem ki, így lettem végül "médiás". Végzettségeim szerint diplomás szociális munkás, kiadványszerkesztő, újságíró, intézményi kommunikátor vagyok. A munkában igyekszem az érdeklődésemet követni. Sok minden érdekel, ezek esszenciája ölt formát az Életszépítők Magazinban.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés