Dióhabos-karamellás almás pite

hirdetés

A hagyományos almás pite felturbózott változata. Tökéletes ízélmény.

Hozzávalók

Tésztához

30 dkg liszt
15 dkg vaj
1 tojás
1 csipet só
1 evőkanál cukor

Narancsos karamellhez

5 evőkanál cukor
1 evőkanál víz
1 narancs reszelt héja
1 narancs kifacsart leve
1 tk étkezési keményítő

Almatöltelékhez

8 nagyobb savanykás alma
1 citrom leve
1 tk fahéj
1 evőkanál gríz

Tojáshabhoz

4 tojásfehérje
4 evőkanál cukor
4 evőkanál darált dió
1 kk ecet

5 dkg cukrozott dió

Elkészítés

A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, csomagoljuk fóliába, pár óráig tartsuk a hűtőben.

Az almákat héjastól kockázzuk fel, facsarjuk rá egy citrom levét és hagyjuk benne állni.

Öt evőkanál cukrot egy evőkanál vízzel tegyük fel főni. Közepes lángon addig hevítsük kevergetés nélkül, amíg szép borostyán színt kap. Ekkor gyorsan adjuk hozzá a kifacsart narancslevet, a reszelt narancshéjat és a kevés hideg vízben elkevert keményítőt. Kevergessük, majd forraljuk, amíg sűrű nem lesz.

karamellas_almas_pite_diohabbal1aAdjuk hozzá a citromos almákat és a grízt, 2 -3 percig forraljuk, majd hűtsük le. Ha az alma túl sok levet ereszt, még 1 kanál grízt lehet hozzáadni. (Ne maradjon folyós a töltelék, mert eláztatja a tésztaréteget!)

A tésztát nyújtsuk vékonyra. A sütőformát vajazzuk ki, lisztezzük. Emeljük bele a tésztát, egyengessük el. Előmelegített sütőbe 180-as hőfokon addig süssük, míg halvány színt kap (elősütés).

Közben 4 tojásfehérjét verjünk fel, ha félkemény, adjuk hozzá az ecetet és kanalanként a cukrot. Az elkészült kemény habhoz adjuk a darált diót és egy spatulával óvatosan keverjük össze.

Az elősütött tésztára szórjunk cukrozott diót, erre simítsuk a karamellás almát és tegyük vissza 10 percre a forró sütőbe.

Tíz perc elteltével simítsuk a diós habot az alma tetejére.

A sütőt állítsuk 200 fokra, a pitét pár percig süssük, majd mérsékeljük a hőfokot 100-ra és hagyjuk a sütőben kb. fél óráig. A tésztát a sütőben hagyjuk kihűlni, résnyire nyissuk ki a sütőajtót.

A pitét almaszeletekkel, dióbéllel díszíthetjük.

Recept, fotó: B. Csánk Györgyi, Csak mert szeretem – Kreatív gasztroblog

 

Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

Loading...

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás