Epres Pavlova torta

hirdetés

A tortát a híres orosz balett táncosról, Anna Pavlováról nevezték el. Az egyik forrás szerint az első Pavlova torta 1926-ban készült. Anna Pavlova világ körüli turnéján az Új-Zélandi Wellingtonban járt, állítólag a szálloda cukrásza kreálta számára ezt a desszertet. A másik verzió szerint később, 1935-ben készült az első Pavlova torta, az ausztrál Perth-ben. Nem tudni, hogy a balerina valaha kóstolta-e az édességet, de az biztos, hogy Ausztráliában és Új-Zélandon máig népszerű ez a desszert. Beceneve: Pav. Angelika Nigella Lawson receptje szerint készítette el.

Hozzávalók

6 tojásfehérje
30 dkg porcukor
3 ek cukrozatlan kakaópor (20-22% kakaótartalmú)
1 teáskanál ételecet
5 dkg jó minőségű étcsokoládé finomra aprítva
1/2 liter zsíros tejszín
1/2 kg tisztított, szeletelt eper

 

Elkészítés

A tojásfehérjéket verjük fel lágy habbá, majd kanalanként adjuk hozzá a porcukrot (vagy apró szemű kristálycukrot), s addig verjük, amíg fényes, kemény habot nem kapunk. Szitáljuk hozzá a kakaóport, öntsük hozzá az ecetet, majd adjuk hozzá a finomra aprított csokoládét, és óvatosan keverjük össze.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és tegyük rá egy 23 centi átmérőjű csatos tortasütő peremét. A habot öntsük a formába, egyengessük el, majd a formát le is vehetjük a tepsiről.

Tegyük a tepsit a sütőbe és 150-es hőfokon süssük a habot nagyjából 1 óráig. A hab külső része megrepedezik, a belseje puha marad.

Sütés után ne vegyük ki rögtön a sütőből, mert összeesik. Nyissuk résnyire a sütő ajtaját, s így hagyjuk kihűlni.

Az óriás habcsókot tegyük tortatálra, vagy egy nagyobb lapos tányérra. A tejszínből készítsünk lágy habot, s halmozzuk a tortára.

Végül a tejszínhabra halmozzuk a tisztított, felszeletelt epret. Díszíthetjük csokiforgácsokkal is.

Fotók: Lévárdi Angelika 

Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás