Miért érdemes friss fügét enni? A fordított fügetorta receptje

hirdetés

A füge a mediterrán, szubtrópusi és trópusi éghajlatokon elterjedt, de nálunk is megél: július második felében kezd beérni. A friss gyümölcs íze teljesen más, mint az aszalt változaté, kevésbé édes, puha, zamatos – nagyon finom! Ráadásul számos jótékony hatással bír.

A füge gazdag kálium-, cink- és B-vitaminforrás. A füge gyulladáscsökkentő, magas káliumtartalmának köszönhetően kedvező hatást gyakorol a keringési rendszerre, jó vértisztító, javítja az emésztést, elősegíti a tápanyagok felszívódását, serkenti az anyagcserét, szépíti a bőrt, vágyfokozó és jótékonyan hat az idegrendszerre is.

Nyáron a zamatos gyümölcsöt süteményekhez is felhasználhatjuk. Így készül a fordított fügetorta!

Hozzávalók

6 – 7 darab érett füge

fuge3

 

A karamellhez

12 dkg barnacukor

1 csomag Bourbon vaníliás cukor vagy 1 kk vanília kivonat

6 dkg vaj

A tésztához

20 dkg liszt

1 kk fahéj

1 kk sütőpor

1⁄4 kk őrölt szegfűszeg

csipet só

2 közepes tojás

10 dkg vaj

1 dl zsíros

tejszín

Elkészítés

A fügéket megmossuk, megszárítjuk, majd keresztben félbevágjuk, és félretesszük. A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a barnacukrot, a vaníliaaromát és mérsékelt tűzön, lassan összeolvasztjuk, néhány percig karemellizáljuk. Ha már megfelelő az állaga, óvatosan egy 26 cm átmérőjű tortaformába borítjuk, majd szorosan kirakjuk a felezett fügékkel.

A lisztet a sütőporral tálba szitáljuk, hozzáadjuk a fűszereket és a sót. A vajat a tojásokkal és a cukorral fehéredésig keverjük, hozzá adjuk a tejszínt, majd apránként a lisztes keveréket. Sűrű ragacsos tésztát kapunk, az a lényeg hogy kenhető állagú legyen.

Ha a tészta elkészült, a fügék tetejére kanalazzuk, és egyenletesen elsimítjuk a tortaformában. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 35-40 perc alatt készre sütjük.

Ha megsült, pár percig állni hagyjuk, majd elővigyázatosan kiborítjuk a tortát. A fortyogó karamell szépen elterül a torta tetején, s ha jól csináltuk, a torta szélén is lecsurog itt-ott.

Langyosan a legfinomabb, bátrabbak fagylalttal is kipróbálhatják! A tortát készíthetjük almával, körtével, szilvával.

Jó étvágyat hozzá!

Recept, fotók: By Margó >>

Hasonló recept

Tarte Tatin. Fordított almatorta
Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

Loading...

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás