Fűszeres diólikőr zöld dióból

hirdetés

Diólikőr

Korábbi összeállításunkban ismertettük, hogyan készíthető lekvár, befőtt zöld dióbólezúttal a fűszeres likőr receptjét tesszük közzé. Érdemes kipróbálni – igazi unikum!

Hozzávalók

25-30 dkg zöld dió

10-15 db szegfűbors

4-5 db csillagánizs (elhagyható)

4-5 fahéj rúd

35-40 dkg kristálycukor

1 liter gyümölcspálinka (vodkából is elkészíthető)

Elkészítés

Mossuk meg a zöld diót, majd éles késsel vágjuk ketté, esetleg negyedeljük. (Használjunk gumikesztyűt, különben napokig zöld lesz a kezünk…) A diót szórjuk egy közepes befőttes üvegbe. Adjuk hozzá a fűszereket, a cukrot, végül öntsük hozzá az alkoholt. Zárjuk le az üveget a fedelével. Az első napokban rázogassuk, de különösebb teendőnk nem lesz vele: hűvös, sötét helyen hónapokig hagyjuk a szeszben ázni a diót és a fűszereket, jól összeérnek az ízei. Végül szűrjük le és adagoljuk díszes kis üvegekbe. Karácsonykor már fogyasztható.

A fotón látható likőr 2013. nyarán készült. Most, hogy ismét szüreteltem lekvárhoz zöld diót, eszembe jutott, hogy megfeledkeztem a tavalyi likőrről. A dió egy évig ázott a pálinkában. A végeredmény nagyon különleges: kissé keserű, fűszeres likőr, nyomokban emlékeztet az unikumra. Érdemes kipróbálni!

Mesterházy Mónika

Életszépítők Magazin alapító-főszerkesztő

Noha írni, olvasni mindig is szerettem, nem készültem az újságírói pályára. Gyerekkoromat a zene töltötte ki (harmóniumon, orgonán játszottam), érdekeltek a művészetek. Kreatív irányultságom ellenére érettségi után úgy döntöttem, hogy hivatásos segítő leszek. A sors azonban más irányba terelt; főiskolásként egy napilap szerkesztőségében kötöttem ki, így lettem végül "médiás". Végzettségeim szerint diplomás szociális munkás, kiadványszerkesztő, újságíró, intézményi kommunikátor vagyok. A munkában igyekszem az érdeklődésemet követni. Sok minden érdekel, ezek esszenciája ölt formát az Életszépítők Magazinban.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

Loading...

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás