Töltött csillagtök

hirdetés

A patisszon, vagy másik nevén csillagtök szezonja júniustól októberig tart. A legtöbben rántott változatban ismerik, de többféle húsos és vegetáriánus egytálétel készíthető belőle. Rendkívül alacsony az energiatartalma – 10 dekánként 31 kalória -, ezért diétás étrendbe is beiktatható. A töltött változat receptjét ismertetjük. Elkészítése viszonylag időigényes, ennek tudatában lássunk a munkának.

hirdetés 

hirdetés 

Hozzávalók

2 nagyobb csillagtök (patisszon)

1 közepes cukkini

4 paradicsom

1 vöröshagyma

bazsalikom

1 csokor petrezselyemzöld

olaj

Sajtmártáshoz

2 ek vaj

2 ek liszt

kevés ételízesítő

1 dl tej

1 dl tejszín

6 dkg reszelt sajt

Elkészítés

A csillagtököket megmossuk, majd kivajazott tepsibe tesszük és 180-as hőfokon nagyjából 40 percig sütjük. Közben elkészítjük a tölteléket.

A zöldségeket megmossuk, kisebb kockára, a hagymát apróra vágjuk. A hagymát olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a cukkinit. Kevés vizet öntünk alá, sózzuk, fedő alatt pároljuk. Ha kezd puhulni, adjuk hozzá a paradicsomokat, és ezzel együtt pároljuk tovább. Amikor kész, keverjük hozzá az apróra vágott petrezselymet, bazsalikomot.

A sajtmártáshoz rántást készítünk a vajból és a lisztből, majd hozzáöntjük a tejet és a tejszínt. Ha besűrűsödött, hozzákeverjük a sajtot, majd annyi vizet, hogy ne legyen túl híg. Mindezt összekeverjük a zöldséggel. A csillagtököket kivesszük a sütőből, hagyjuk kicsit hűlni – hideg vízbe is tehetjük -, majd meghámozzuk és kivájjuk a belsejüket.

A kikapart tököt apróra kockázzuk, majd hozzákeverjük a zöldséges töltelékhez. Végül a tökbe kanalazzuk a tölteléket, meglocsoljuk kevés olajjal és 180-as hőfokon pirulásig sütjük.

 

GasztrostúdióOrsolya Vízi receptje

Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás