Gyógyhatású gyömbérdzsem. Húsokhoz, sütikbe, pirítósra, magában

hirdetés

A gyömbér valószínűsíthetően Délkelet-Ázsiából származik, és Indián keresztül került Európába. Az ázsiai konyha szívesen használja akkor, ha a fogásokat visszafogottan csípőssé akarja tenni.

Nagyon érdekes növény. Gumós, kúszó gyöktörzse van, amelyből további gumós gyöktörzsdarabok jönnek létre. Hajtásai sterilek, 1-1,5 méter magasak, keskeny, lándzsák, nagyjából 20 centi hosszúságú leveleket növeszt, valamint 15-20 centi hosszúságú virágzati tengelyt, amelyen füzérben vöröses ibolyaszínű ajakkal rendelkező, sárga színű virágok nőnek.

Az ázsiai konyhában a friss gyömbér egyedülálló gyümölcsös-fűszeres, enyhén citrusos aromát kölcsönöz a sült zöldségeknek, a húsos, halas és szárnyas fogásoknak, csatniknak (dél-ázsiai eredetű fűszeres szószféleség), leveseknek és rizses ételeknek. Európában a szárított és porrá őrölt, erős ízű gyökereket főként édességekhez, desszertekhez, befőttekhez, valamint gyömbérsör előállításánál használják. A friss gyökereket kandírozzák is, vagy szörpként teszik el.

Kiadványajánló: 100 Fűszer >>

A gyömbér jótékony hatásai

Régóta afrodiziákumként tartják számon: a hagyományos kínai orvoslás szerint melegítő hatású, a szexuális teljesítőképesség fokozására is ajánlják. Ásványi anyagai közül káliumtartalma kimagasló. Fokozza az étvágyat, segíti az emésztést, enyhíti a gyomor- és bélpanaszokat. Élénkíti a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet. Kiváló antioxidáns! Megfázás és légúti fertőzések idején segít a kórokozók legyőzésében. Gyulladáscsökkentő. A terhesség korai szakaszában jelentkező rosszullétek enyhítésére is ajánlják.

Így készül a gyömbérdzsem

Hozzávalók 4 db 220 ml-es befőttesüveghez

30-35 dkg gyömbér meghámozva, vékonyra szeletelve

30  dkg cukor (15 dkg kristálycukrot, 15 dkg 2:1 befőzőcukrot használtunk)

1 liter víz

3 tk agar-agar

1 tasak citromsav

Elkészítés

Egy közepes lábasba öntjük a vizet, hozzáadjuk a felszeletelt gyömbért és a cukrot. Közepes hőfokon 30-40 percig főzzük. A tűzhelyről levéve a főzőlében botmixerrel apróra turmixoljuk a gyömbért. Újra feltesszük főzni, ekkor adjuk hozzá a dzsemfixálót és a citromsavat. Kb. 10 perces főzésidő után a habot eltávolítjuk a tetejéről, és forrón az üvegekbe adagoljuk. Az üvegeket azonnal lezárjuk, fejre állítjuk, így hagyjuk kihűlni. A gyömbéres főzet ekkor még elég folyékony, az üvegekben nyeri el a dzsem állagot. Érdemes elkészíteni, nagyon finom és egészséges!

Nagyon finom magában is – megfázás, torokfájás, hörghurut esetén naponta többször fogyaszthatunk belőle 1-2 kanállal. Nagyon finom sült húsokhoz, vajas pirítósra kenve, és süteményeket is ízesíthetünk vele.

Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

Loading...

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás