Ha különlegeset szeretnél enni: thai fekete rizs

hirdetés

hirdetés

Különleges, meghökkentő, ízletes. Ez a három jelző, ami először eszünkbe jut a thai fekete rizsről. Bár ritkaságnak számít, néhány üzlet forgalmazza és hazai webáruházakban is elérhető. Megfőzve nem fekete, gyönyörű padlizsánszíne van. Pergős rizst nem érdemes készíteni belőle, mert így a rizsszemeket keménynek érezhetjük. Sokáig kell főzni, akkor jó, ha ragacsos. A thai fekete rizst sokáig csak a kiváltságos, uralkodó osztály tagjai fogyaszthatták. A kivételezettek az uralkodó külön engedélyével készíthették el. Komoly büntetést kapott, aki engedély nélkül fogyasztott a tiltott rizsből.

Gluténmentes szénhidrát, bővelkedik aminosavakban és ásványi anyagokban. Antioxidáns tartalma kiemelkedő, ezért csodaköretnek is nevezik. Thaiföldön főleg édességek készítésére használják és kókusztejjel készítik el. 

Ketchupos-mustáros-mézes pácos csirkemellet sütöttünk hozzá.

A pác hozzávalói fél kockára vágott csirkemellhez

1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 ek méz, 2 ek ketchup, 1 ek mézes mustár (vagy sima), 3-4 ek olívaolaj, só, bors, oregánó, rozmaring ízlés szerint.

A pác hozzávalóit egy közepes tálban alaposan keverjük össze, majd forgassuk bele a kockára vágott csirkemellet, s hagyjuk benne állni (hűtőben órákig érlelhetjük, majd serpenyőben süssük meg. Fekete rizzsel, jégsalátával, szeletelt kígyóuborkával tálaltuk.

A fekete rizs elkészítése

A megmosott rizst háromszoros mennyiségű sós vízben közepes lángon legalább 40 percig kell főzni fedő alatt. Lassabban készül el, mint a fehér rizsek. Akkor jó, ha kissé ragacsos, mint a rizotto. Szokatlan és látványos köret sültekhez, húsételekhez, salátákat is dúsíthatunk vele. Kínai sült rizst is készíthetünk belőle, színes egytálételt kapunk.

 

Zöldséges-tojásos kínai sült rizs

hirdetés

Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás