A harcsa az év hala. Szálkamentes, ízletes húsa változatosan elkészíthető. Két különleges recept

hirdetés

A Magyar Haltani Társaság honlapján 2016. októberében indított közönségszavazás eredményeként a harcsa az év hala 2017-ben. Több mint ötezren szavaztak a társaság által meghatározott három őshonos halfajtára; a harcsa a szavazatok csaknem felével (48 százalékkal) nyerte meg a versenyt. A paduc 37 százalékkal a második, a halványfoltú küllő a szavazatok 16 százalékával a harmadik lett.

Mióta a vizák eltűntek a vizekből, Magyarország legnagyobb hala a harcsa, amely szálkamentes, ízletes húsa miatt az ország egyik legkedveltebb étkezési hala is.

Poroszló, 2017. január 2. Harcsa (Silurus glanis) a Tisza-tavi ökocentrum akváriumában Poroszlón 2017. január 2-án. A Magyar Haltani Társaság közönségszavazásán a harcsa nyerte az év hala címet. MTI Fotó: Komka Péter
Európai harcsa (Silurus glanis) a Tisza-tavi ökocentrum akváriumában Poroszlón 2017. január 2-án. MTI Fotó: Komka Péter

A harcsa hosszú életű, és folyamatosan növekszik. Bár másfél évszázada még kétmázsás példányokat is fogtak, napjainkban már a 100 kilogramm fölötti példány is ritkaság – olvasható a haltani társaság MTI-hez eljuttatott közleményében.

harcsa
(relatíve) ronda, és/de nagyon finom. Érdemes frissen, egészben beszerezni

A harcsából nálunk többnyire tejfölös harcsapaprikás készül, amit túrós csuszával kínálnak; a harcsa szálkamentes húsa halászléhez is felhasználható, és panírozva, rántva is nagyon finom; nem kell tartani a vastag szeletektől (panírozás előtt sózzuk), forró olajban hamar átsülnek. Általában a gyerekek is szeretik, és nem kell aggódnunk a szálka miatt.

Receptek harcsához

Harcsapaprikás sós-kapros vargabélessel

Harcsa édesköményszószban, spenótgombóccal | Két cica konyhája

Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

Loading...