Hófehér, csillám karácsonyfadíszek szódabikarbónából. Sötétben világítanak, illatosak

hirdetés

Szódabikarbóna, búzakeményítő és víz felhasználásával egyedi karácsonyfadíszeket készíthetünk. Ha foszforeszkáló pigmentport vagy homokot keverünk a masszába, a díszek sötétben világítanak, ha néhány csepp illóolajat is keverünk hozzá, illatos díszeket kapunk. A még puha masszát pecséttel, csipkével vagy növényekkel mintázhatjuk. 

Szükséges anyagok kb. 45 kisebb-közepes díszhez

2 decis poharat használtunk mérőedényként

1 pohár szódabikarbóna

1/2 pohár étkezési keményítő (búzakeményítővel készítettük)

3/4 pohár víz

Sötétben világító díszekhez

Unikrom Glow foszforeszkáló homok (15 g kiszerelés, neonzöld) a massza háromnegyed részéhez kb. 1-2 mokkáskanálnyi, vagy

Unikrom foszforeszkáló pigment (15 g kiszerelés, vízkék) a massza háromnegyed részéhez kb. 1-2 mokkáskanálnyi (kreatív hobby boltokban szerezhető be)

Illatos díszekhez

Pár csepp 100%-os tisztaságú illóolaj

Mintázáshoz

Szeretettel feliratú sütipecsét >>

Elkészítés

A kimért szódabikarbónát és a keményítőt öntsük közepes lábasba, adjuk hozzá a vizet és alaposan keverjük össze. A tejszín sűrűségű folyadékot folytonos kevergetés mellett kezdjük el közepes lángon melegíteni. Ahogy melegszik, pöfögő hangokat kiadva sűrűsödni kezd. Vigyázzunk, nehogy leégjen! Addig kevergessük, amíg gyurma keménységű rugalmas anyagot nem kapunk. A masszát borítsuk munkafelületre, s ha már kicsit kihűlt, gyúrjuk össze.

szodabikarbonadisz1

szodabikarbonadisz2

szodabikarbonadisz3

Könnyű vele dolgozni – akár a sógyurmával vagy a bolti gyurmával.

Lapítsuk ki kb. 3-4 milliméter vékony lappá (több részletben dolgozzunk), ha a nyújtófára ragadna a massza, törölgessük le, hogy áthengerelve sima felületű maradjon.

Bármilyen sütikiszúrót használhatunk – a legjobbak azok, melyeket mézeskalácshoz is használnánk.

A kiszúrt massza néha leragad a munkafelületre, ezért érdemes kisebb adagokban dolgozni (a deformálódott díszeket gyúrjuk össze újra, és kezdjük elölről). A kiszúrt díszek felszedéséhez használjunk spatulát (mivel a massza viszonylag puha, ha a kezünkkel próbáljuk felszedni, a dísz deformálódhat).

Hurkapálcikával vagy szívószállal lyukasszunk ki minden díszt.

szodabikarbonadisz10

A kiszúrt formákat helyezzük sütőlapra, tepsibe, és levegőn hagyjuk megszáradni – 10-12 óra alatt megkeményednek, de nem száradnak ki teljesen. A teljes száradási idő 3-4 napot is igénybe vehet. Amíg puhák, ne nyúljuk hozzájuk, mivel könnyen törhetnek, repedezhetnek. Száradás után a széleket csiszoljuk le finom csiszolópapírral (körömreszelő is megfelelő hozzá).

Tippek

Nyomhatunk bele mintát – jól mutat rajta például a csipkenyomat vagy a párfányfenyő levelének mintázata. (Tapasztalatunk szerint kiszúrás előtt érdemes a mintát a masszába nyomni, különben a minta deformálódhat.)

A kiszúrt díszek felületét – száradás előtt – csillámporral is megszórhatjuk.

Dekorcukorral is díszíthetjük száradás előtt (apró gyöngyök, az arany színű különösen szép).

A megszáradt díszeket, festhetjük, színezhetjük temperával, akrilfestékkel.

Pár csepp illóolajat is cseppenthetünk a masszába – mi 2-3 csepp szegfűszeg illóolajat használtunk.

Szódabikarbóna dísz karácsony
Rita tavaly készítette ezeket a díszeket. Akrilfestékkel festette a kiszúrt figurákat száradás után

Megéri vele bíbelődni?

40-50 db kisebb dísz kihozható kb. 170 forintból. Ha nagyobb kiszerelésű szódabikarbónából készítjük, kb. 120 forint költséggel számolhatunk. A felhasznált keményítő pedig nem kerül többe 50 forintnál.

Olvasónk díszei

Fotó: Bőte Rózsa
Fotó: Bőte Rózsa
Fotó: Bőte Rózsa
Fotó: Bőte Rózsa

 

Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
5 hozzászólás
  1. Innodekor kft én innen rendeltem a pigment port.
    én melekevertem az egész masszába a pigment port és tök szépen villágítanak.Tegnap csináltam pont.

  2. Sziasztok. Valaki használt már burgonyakeményítőt ehhez a masszához,vagy csak búzakeményítővel csináltatok?A recept szerint mindkettő jó.

  3. Ez egy karácsonyra jó? Vagy tartós, mint a csiriz? Utóbbira tippelek, de inkább megkérdezem. Köszi!

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás