Hurrá, építkezünk! Segítség, építkezünk! (2.) Milyen lesz a család új otthona? Telek- és tervismertető. Elkezdődött az alapozás

hirdetés

Két kisgyermeket nevelő házaspár 2012. októberében építkezésbe kezdett Szombathelyen; passzívház elvek szerint megvalósuló, fokozottan energiatakarékos lakóház lesz az otthonuk. A kivitelezési folyamatról Haitzmann Ágnes, az egyik tulajdonos-építtető számol be hétről-hétre, fotókon is rögzítve a főbb munkafázisokat, szubjektív meglátásait is megosztva az olvasókkal.

2. hét

A ház szíve az étkező lesz – ez volt a kiindulópont a tervezés legelején, legalábbis ami az alaprajzot illeti. Azt még nem tudtuk, hogyan öleli körül a ház többi helyisége, milyen alakú lesz az épülettömb, az a telken belül hol helyezkedik majd el, de egy valami atombiztos volt: az étkező, ami egy önálló, bensőséges szoba kell, hogy legyen. Pont. Ezt tudtam. Összeállítottuk a helyiséglistát, majd tervezőnk felvázolt pár ötletet, miként kapcsolódhatna az étkezőhöz az épület többi része, s főleg a bejárat – mert ez egy sarkalatos pontja volt az előkészületeknek, tudniillik, hogy hová érkezzünk az előszobából. Úgy emlékszem, nem hezitáltunk sokat. Amikor a különböző skiccek között megtaláltuk a legjobb elrendezést, azt finomítva, pontosítva, négy-öt lépésben eljutottunk a végleges alaprajzhoz.

Az optimális épülettájolás

A kiszemelt telek 720 négyzetméteres, ami se nem kicsi, se nem nagy, a gyerekeink mozgásigényét tekintve épp elég, de azért még munkabírásunkat nézve is pont jó.Szinte szabályos négyzet alakú. Déli tájolású, északi oldalán fut az út, így ideális terepnek ígérkezett egy földszintes, közel passzívház minőségű, energiatakarékos lakóház kialakításához. Építészünk, Horváth Tamás rögtön az elején leszögezte: ha alacsony energiafelhasználású épületet szeretnénk, sok napfényt kell beengedni, így déli irányban kell a lehető legtöbb ablakfelületet elhelyezni, az északi oldalra pedig, ha lehet, alig-alig. Adódott tehát, hogy a ház a telek északi részén, hosszabb oldalával az úttal párhuzamosan helyezkedik majd el. Még így is marad durván négy-négy méter oldalkert, az előkert pedig szintén több mint három méter.

A 108 négyzetméter hasznos alapterületű lakóház előszobájából a központi étkezőbe lépünk majd, amelynek teljes déli oldala üvegezett, és a 13 négyzetméteres fedett, átriumos teraszra nyílik. Az étkezőtől keletre helyeztük el a nappalit, amelynek déli oldalán szintén nagy üvegfelületek lesznek, de ablakot, illetve erkélyajtót kapott keletre és nyugatra, a terasz felé is. Az étkező másik oldalán aprócska közlekedő nyílik, innen a déli oldalon két gyerekszoba kapott helyet, észak felé pedig a hálószoba, de trükkösen erre is terveztünk déli üveget, mégpedig úgy, hogy a szoba túlnyúlik a ház oldalvonalán, és erre a kis plusz felületre egy magas ablak kerül. Nagy üveges erkélyajtaja lesz továbbá nyugat felé.

A háló mellett lesz egy kisebb gardrób, a ház északi oldalán visszakanyarodva értelemszerűen a „kisablakos helyiségek”: a fürdőszoba, a konyha egy kis kamrával, az előszobából nyílóan pedig egy vendégvécé és egy mosókonyha. Ez utóbbiból átjárás lesz a 20 négyzetméteres garázsba, amely autóval az utca felől, a bejárat mellől közelíthető meg. A garázs mögött épül még egy pici kerti tároló is. Nos, így néz majd ki a leendő otthonunk, legalábbis ami az elrendezést illeti.

Sok kompromisszumra ezzel kapcsolatban nem volt szükség: a nagy ablakfelületeknek, a föléjük tervezett árnyékolónak, és legfőképpen a félig fedett terasznak nagyon örülünk. Utóbbi fölött a tető ugyan részben leárnyékolja az étkező nagy üvegfalát, de ez az a kérdés, ahol a különböző szempontok közül győzött az esztétikum és a praktikusság. Máris látszik, miért nem törekedtünk teljesen „hibátlan” passzívház megépítésére: mert más szempontjaink is léteznek, s ezek, bevallom, itt-ott fontosabbak. Egy későbbi ütemben tervben van egyébként napcellák kiépítése a tetőn, ami a jóslatok szerint javít majd az energiaegyenlegen. Nem mellékes az sem, hogy ne lépjük túl az építkezésre fordítható anyagi keretet, nos ez is határok közé szorítja a lehetőségeinket, például a gépészeti megoldások kiválasztásában – de erről majd később.

Megkezdődtek az alapozási munkálatok

Végezetül egy rövid helyzetjelentés: a kiásott sávalapgödrök nem sokáig voltak üresek, mára a beton beöntésén is túl vagyunk, és persze a vezetékek védőcsövei is a helyükre kerültek benne. A betonöntéssel volt némi műszeres munka, ugyanis a terület déli, illetve nyugati irányban egy kicsit lejt, a betont tehát úgy kellett eloszlatni, hogy az alap síkja végül teljesen vízszintes legyen. A betonba óriási kőtömbök kerültek, ez a széles falú szerkezeteknél jellemző, s hát mit tagadás, a mi házunknak bizony vastag falai lesznek!

Fotó: Haitzmann Ágnes, Green Press

Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás