Vöröslencse dahl. Az indiaiak ízletes egytálétele

hirdetés

voroslencse_leves3

A dhal az indiaiak pikáns fűszerezésű sűrű levese. Sokféle recept található hozzá, száraz hüvelyeseket, lencsét, babot, csicseriborsót, sárgaborsót és rizst is főznek bele vegyesen. Vöröslencséből is elkészíthető. Egészséges, tápláló és nagyon ízletes. 

Hozzávalók 4 személyre

250 g vörös lencse

1 kisebb vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

olívaolaj

2-3 babérlevél

fél kisujjnyi friss gyömbér

1 tk kurkuma

1 ek curry

1 tk őrölt koriander

1 tk őrölt kömény

1 mk őrölt fekete bors

1-2 ek 10%-os ételecet vagy egy citrom kifacsart leve (opcionális)

fél cs. apróra vágott petrezselyemzöld

apróra vágott friss vagy morzsolt szárított chili ízlés szerint (elhagyható)

só ízlés szerint

kb. 1,5 liter víz

 

Elkészítés

A vöröshagymát vágjuk apróra, a fokhagymát és a gyömbért reszeljük le.

Kevés olívaolajon pirítsuk meg a hagymát és a gyömbért, majd adjuk hozzá a fűszereket: a kurkumát, a curryt, a borsot, a köményt. Keverjük össze, 1-2 percig pirítsuk, sózzuk, majd adjuk hozzá a vöröslencsét és öntsük fel vízzel. A vízbe tegyünk pár babérlevelet. Közepes hőfokon főzzük puhára (25-30 perc).

A végén adjuk hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet és – aki szereti a csípőset – a morzsolt szárított chilit. Forrón a legjobb.

 

Indiai karfiolleves

Indiai fűszeres-citromos rizs

Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás