Dulce de leche. Karamellkrém házilag. Három bevált recept

hirdetés

Dulce de leche, azaz a karamellkrém sokoldalúan felhasználható, süteménytöltelékként, torták díszítéséhez, de gyümölcshöz mártogatóként is nagyon finom – körtével, almával, fanyar gyümölcsökkel ideális. Relatíve időigényes elkészíteni, de cseppet nem bonyolult. Íme, háromféle recept karamellkrémhez.

Jenny Steffens édes-sós karamellkrémje

Hozzávalók

2 csésze cukor, 1/4 csésze víz, 1 1/2 csésze habtejszín, 2 teáskanál tengeri só, fél tasak vaníliás cukor (vagy 1 vaníliarúd kikapart belseje)

Elkészítés

Egy serpenyőben keverjük össze a cukrot és a vizet, közepes lángon melegítsük, amíg forrani nem kezd, ekkor emelhetjük a hőfokot.

Kevergetve főzzük 5-7 percig, amíg világosbarna színű nem lesz.

Vegyük le a tűzről, és lassan adjunk hozzá a hideg tejszínt. (Óvatosan járjunk el a forró gőz miatt!) Takaréklángon főzzük 1-2 percig, amíg a karamell és a tejszín egyneművé válik. Végezetül adjuk hozzá a tengeri sót és a vaníliás cukrot.

Karamellkrém sűrített tejből

Hozzávalók

3 tubus sűrített tej (3×170 g)

Elkészítés

Sütőben és tűzön és elkészíthető. Ha sütőben készítjük, melegítsük elő a sütőt 200-220 Celsius-fokon, a sűrített tejet nyomjuk jénai tálkába, a tálkát tegyük peremes tepsibe. Fontos, hogy a tepsibe csak annyi vizet öntsünk, amennyi a beleállított sűrített tejet épp ellepi. Fedjük le a tepsit alófóliával és 200 Celsius-fokon – légkeverőn – süssük. Nagyjából 1,5-2 óra alatt a sűrített tej karamelizálódik. Sütés közben 2x-3x keverjük át a krémet – óvatosan, forró!

 

Karamellkrém Flóra konyhájából

Hozzávalók

50 dkg cukor, 4 dl habtejszín, 2 dl tej, 3 tasak vaníliás cukor

Elkészítés

Keverjük össze egy tálban a hozzávalókat, s időnként megkeverve, alacsony hőmérsékleten főzzük addig, amíg világosbarna lesz és sűrűsödni kezd (nagyjából 35-40 perc). Hagyjuk kihűlni.

hirdetés

Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás