Kelt kuglóf. Régi családi recept

hirdetés

hirdetés

Régi családi receptünk kelt kuglófhoz.

Hozzávalók (egy nagyobb vagy két közepes kuglóf formában süthető)

60 dkg liszt

3 dkg friss élesztő

3 tojás sárgája

3 cl rum (vagy rumaroma)

6 dl langyos tej

10 dkg olvasztott vaj

5 dkg mazsola (beáztatva)

8 dkg cukor

csipetnyi só

1 megmosott citrom reszelt héja

Fontos, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen!

husvetkuglof1

kuglof

Elkészítés

Két deci langyos tejben keverjünk el egy kávéskanál cukrot és egy kávéskanál lisztet. Morzsoljuk bele az élesztőt, s hagyjuk felfutni.

A lisztet szitáljuk egy nagyobb tálba, adjuk hozzá a porcukrot, a sót, a tojások sárgáját, majd a felfuttatott élesztőt.

Keverjük össze, majd lassan adagolva adjuk hozzá a langyos tejet és a felolvasztott vajat – tejből annyit, hogy kalácslágyságú tésztát kapjunk.

Dagasszuk, míg a tészta fényes, hólyagos nem lesz. A dagasztás végén adjuk hozzá a mazsolát és a citrom héját.

A kuglóf formá(ka)t kenjük ki kevés olajjal, és a tésztát igazítsuk el benne. A forma kb. feléig érjen.

Langyos helyen, letakarva kelesszük a duplájára (kelesztési idő 40-50 perc). Ha a tészta ez idő alatt nem emelkedik kellően meg, 5-10 percig tartsuk 50 fokra melegített sütőben.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Meleg sütőben kezdjük sütni 200-as hőfokon. Húsz perc után mérsékeljük a hőt 160-180-ra és tűpróbáig süssük (25-30 percig).

Ha nagyon barnulna a teteje, sütőpapírral takarjuk le.

Ha kész, borítsuk rácsra, majd ha kihűlt, vaníliás porcukorral szórjuk meg.

 

Kapcsolódó recept

Nem kell keleszteni! Márványkuglóf élesztő nélkül
Nem kell keleszteni! Márványkuglóf élesztő nélkül
Gyorsan összeállítható mazsolás kuglóf
Gyorsan összeállítható mazsolás kuglóf

hirdetés

Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás