Képviselőfánk

hirdetés

hirdetés

A képviselőfánk eredetéről nem sokat tudunk, pedig közkedvelt és régi édességünk. Az eredeti receptet az 1936-ban kiadott Váncza-receptkönyv (A mi süteményes könyvünk) ismerteti. Ildi bemutatja, hogyan készül a fánk jellegzetessége, az égetett tészta.

Hozzávalók kb. 50 db kis fánkhoz

Tésztához

20 dkg liszt

20 dkg olaj

20 dkg víz

1 csipet só + 1 csipet cukor

5 db nagy tojás, vagy 6 db kicsi tojás

Krémhez

4 dl tej

3 ek cukor

1 cs vaníliás puding

3-4 dl tejszínhab + 1 cs habfixáló

 

Az égetett tészta

Az olajat és a vizet egy lábosba öntjük, majd feltesszük a gázra és közepes lángon homogénre összemelegítjük. Hozzáadjuk a lisztet és a csipet sót, illetve cukrot, majd az egészet addig főzzük, amíg a rántásnál picit sűrűbb tészta el nem válik az edény falától. (Ez kb 5-8 perc.) A lisztes tésztaalapot átöntjük egy mély keverőtálba, pár percet hagyjuk hűlni.

Robotgép segítségével a tojásokat egyesével a tésztába keverjük. A tészta akkor jó, amikor krémes lesz, de mégis szépen egy darabban összeáll. Csillagcsűrös habzsákba szedjük és kis rózsákat dresszírozunk egy szilikonos sütőpapírral bélelt lemezre.

Figyeljünk arra, hogy a fánkok sütés alatt jócskán nőnek majd, így dresszírozáskor hagyjunk helyet köztük.

Sütés

A jó égetett tészta egyik kulcslépése a sütés, itt lehet mindent elrontani! A tésztát 180°C-os előmelegített sütőben süssük 15-20 percig, majd csavarjuk le a hőfokot 150-160°C-ra és süssük tovább a tésztát 15-20 percig! Ekkor már biztosan nem fognak összeesni a fánkok.

Összeállítás

A tejből, cukorból és pudingporból főzzünk sűrű vaníliapudingot és hűtsük ki. A fánkok tetejét vágjuk le, töltsük meg őket a pudinggal és a kemény habbá vert tejszínhabbal.

Lehetőség szerint a kész fánkokat ne hagyjuk több napig állni, hiszen az égetett tészta hamar „átnedvesedik” és kissé elfolyósodik, így csak annyit készítsünk egyszerre, amennyi 1-2 nap alatt elfogy! A kész, de még töltetlen fánkok jól bírják a fagyasztást, így előre akár több adag tésztát is elkészíthetünk!

 

Ildi KOKKI

 

hirdetés

Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás