Klasszikus házisütemény: mézes zserbó

hirdetés

Mézes zserbó régi családi recept szerint Ágitól.

Hozzávalók a tésztához

500 g finomliszt

15 g szódabikarbóna

1 citrom vagy narancs reszelt héja

3 db tojássárgája

200 g vaníliás kristálycukor ( házi )

130 g repceméz

125 ml tej

tetszés szerint mézesfűszer

A krémhez

1 liter tej

1 egész vaníliarúd kikapart magjai

250 g kristálycukor

1 csipet só

130 g búzadara

200 + 30 g vaj

A mázhoz

200 g étcsokoládé

3 ek étolaj

kb. 250 g baracklekvár

Elkészítés

A tejet összemelegítem a porcukorral és a mézzel, éppen csak annyira, hogy elolvadjon a cukor. A lisztet összekeverem a szódabikarbónával, a sóval, a fűszerekkel, a tojássárgáját a közepébe teszem, majd nyakon öntöm a langyos tejes keverékkel.

Összedolgozom, majd fóliába csomagolva a hűtőbe teszem éjszakára. Másnap előkészítek két tepsit, a hátukra sütőpapírt terítek, a tésztát négy egyenlő részre osztom, kicsi gombóccá formázom és bekapcsolom a sütőt 180 fokra.

Az első gombócot lisztezett felületen kinyújtom 1-2 mm vastagságúra, tepsi nagyságúra és a tetejére egy fóliacsíkot simítok (ahogy a képen látható), hogy könnyebb legyen szakadás mentesen áthelyeznem a tepsire (mert bizony ez a tészta ragad és szakad). A nyújtófára feltekerem és áthelyezem a tepsire. Kiterítem és lehúzom a fóliát róla (félreteszem a következő tésztához).

A tésztát 10 -11 perc alatt mézszínűre sütöm. Közben kinyújtom a következő gombócot, végül mind a négyet, és mind a négyet megsütöm. Ha megsült sütőpapírostól az asztalon hagyom hűlni, majd egymás tetejére rakom.

Elkészítem a krémet

A tejbe keverem a cukrot, a sót, a vanília magjait, beledobom a rudat is (a végén kiveszem), és elkeverem benne a grízt. Lassú tűzön folyamatosan kevergetve megfőzöm, a végén hozzáadok 30 g vajat, leborítom és hagyom, hogy a grízszemek “kipattogjanak”.

A 200 g vajat habosra keverem, hozzáadagolom a kihűlt tejbegrízt, alaposan kikeverem.

A sütemény összeállítása

Kiválasztom a legszebb lapot és félreteszem a tetejének. Egy lapot megkenek a krém felével, majd ráhelyezem a következő lapot, amit megkenek lekvárral (alaposan), erre újra lap kerül, erre a krém második fele, a tetejére pedig a legszebb mézes lap.

Egy tepsit teszek az egészre és valami nehezéket (én a teli teáskannát), ami pont annyira nyomja/préseli össze a sütit, amennyire kívánatos. Így marad éjszakára. Másnap reggel kenem le a gőz felett megmelegített, 3 evőkanál olajjal kevert csokival. Hagyom megdermedni a mázat, majd körbevágom a szélét (ha azonnal nem fogy el, kókuszgolyó készíthető belőle). Egy kancsóba forróvizet készítek, beleteszek két kést, amivel szeletelni fogok. A vízből kivéve, papírtörölközővel megtörlöm és tetszés szerinti szeletekre vágom. Fenomenális!

Szöveg, fotók: Molnár Ágnes, Szeretetrehangoltan

 

Életszépítők

(Egy)személyes hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

Loading...

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás