Hagyományos téli étel: kocsonya sok hússal

hirdetés

hirdetés

A kocsonya hagyományos, minden európai nép konyhájában fellelhető hideg étel. A kocsonya készítésének az első írott receptje Franciaországban maradt fenn. Európa legrégebbi Le Viandier nevéhez kapcsolódó 1395-re datált receptkönyvében már szerepel a receptje – írja a Wikipédia.

– Nálunk nem a legköltséghatékonyabb megoldással készül, mivel a húsos változatot szeretjük, az általam elkészített kocsonya alapanyagai kiválthatók ugyanennyi mennyiségű körömmel és bőrrel – írja Györgyi.

Hozzávalók családi adaghoz

1 kg sertésköröm

1,2 kg bőrös hátsó csülök

1,2 kg füstölt hátsó csülök

4-5 nagyobb sárgarépa

2 fej vöröshagyma

1 fej fokhagyma

13 db babérlevél

10-12 szem bors

pirospaprika

víz

Elkészítés

Az összes húst egészben tegyük egy nagyméretű fazékba –  nálam 12 literes fazékban készült. Öntsük fel vízzel és forraljuk fel. Forrás után mérsékeljük a hőfokot, a keletkező habot távolítsuk el a vízről. Fűszerezzük. A fokhagymát és babérlevet ne sajnáljuk, mivel ez a lelke a kocsonyának. Kevés pirospaprikát is tehetünk bele, hogy szép színe legyen. A sárgarépa és a hagyma héja is szép színt ad a kocsonyának; a vöröshagymákat egészben héjastól tegyük bele. A sóval óvatosan bánjunk, ha füstölt hús is került bele, kóstoljuk meg.

Sótlan kocsonyánál nincs rosszabb! A répák is egészben kerülnek bele, hogy ne essenek szét a hosszú főzés alatt.

Legalább 5-6 órán át főzzük. Evőkanálnyi mennyiséget kanalazzunk belőle egy kis tálba, tegyük hidegre, s ha pár perc alatt megköt, akkor jó a kocsonya, adagolhatjuk tányérokba.

Hagyhatjuk a fazékban is kihűlni. Ha a zsír megdermedt a tetején, könnyen eltávolítható a felesleges zsírréteg. Ezután melegítsük meg újra. Szedjük ki a húst belőle, tisztísuk meg a nemkívánatos részektől és osszuk el a tányérokban. A répát karikázzuk fel. Végül a meleg kocsonyalevet is adagoljuk a tányérokba.

kocsonya_b_csank_gyorgyi_1

Hűtés után 1-2 óra múlva már fogyasztható. Pirospaprikával, őrölt borssal, kevés ecettel vagy citrommal ízesíthetjük.

Fotó, recept: B. Csánk Györgyi Csak mert szeretem kreatív gasztroblog >>

Szabolcsi töltött káposzta

Töltött paprika ahogy régen főzték, és ahogy ma készítik

hirdetés

Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás