Kreatív sütik: színes marcipánnal, csokival, kandírozott ibolyával, cukorgyönggyel díszített linzer, isler

hirdetés

hirdetés

Ezeket a csinos süteményeket időigényes elkészíteni, de ünnepekre, jeles alkalmakra érdemes előrukkolni velük – garantált siker. Látványos vendégváró és remek gasztroajándék. 

Hozzávalók

Tésztához

30 dkg liszt

10 dkg darált dió

10 dkg vaj

10 dkg zsír

10 dkg porcukor

1 csipet só

1/2 citrom reszelt héja

1-2 evőkanál hideg víz

Töltelékhez

sűrű házi lekvár (nálam barack, szilva)

Díszítéshez

20 dkg marcipánmassza

10 dkg étcsokoládé

10 dkg fehér csokoládé

cukorgyöngyök

kandírozott ibolya

ételfesték

Elkészítés

A tészta hozzávalóit tedd egy tálba a víz nélkül, és kezd összegyúrni. Fontos, hogy minden hozzávaló hideg legyen. Ha már nagyjából összeállt a tészta, vedd ki a tálból és munkapulton folytasd a gyúrást. Ha túl kemény a tészta, kevés vizet adhatsz hozzá – ha lassan is, de összeáll.

A tésztát csomagold fóliába és tedd a hűtőbe 1-2 órára.

Hűtés után két nejlonfólia között nyújtsd olyan vékonyra, amilyenre csak tudod – lehetőleg 2-3 milliméteres legyen -, majd kör formájú kiszúróval, vagy bármilyen neked tetsző formával szaggasd ki. (A fotókon látható sütik húsvétra készültek, ezért a tojásforma.)

Sütőpapírral bélelt sütőlapra sorakoztasd, 180 fokra előmelegített sütőben süsd 6-8 percig. Amint kezd barnulni a széle, vedd ki a sütőből.

Hagyd kihűlni, majd jöhet a dekorálás.

A marcipánt tetszőleges színű ételfestékkel gyúrd össze keményítővel megszórt deszkán.

A csokoládékat vízgőz felett olvaszd meg, majd temperáld.

Készíts elő mindenféle fellelhető dolgot, amivel dekorálhatod.

A marcipánmasszát nyújtsd vékonyra, szaggasd ki a linzerrel megegyező formára és méretre.

A bevonandó linzert vékonyan kend le lekvárral (ecsettel) és ragaszd rá a marcipánlapot.

A gyöngyöket bele tudod nyomni, az apró cukrot szintén picike lekvár segítségével tudod rögzíteni, vagy a marcipánra szórod és nagyon óvatosan egy mini sodrófával átgörgetsz rajta.

Apró rózsabimbókat is formázhatsz a marcipánból, azokat lekvárral tudod rátapasztani, vagy az olvadt csokiba nyomhatod.

Mártsd az olvasztott csokiba a sütiket, rácson hagyd a csokit megszilárdulni. Amíg olvadt a csoki, bármilyen ehető díszítést rátehetsz, rögzül, miután megdermedt a csokoládé.

Habzsákba vagy nejlonzacskóba is töltheted az olvadt csokit, picike lyukat vágva rá, csíkokat húzhatsz a linzerekre.

Miután a díszített sütik megszilárdultak, az alsó – díszítetlen – részt megkentem lekvárral, majd rátapasztottam a csinos fedelet. Nem szükséges összeragasztani, a díszített liner magában is mutatós és finom.

Gasztoajándékként is adhatjuk.

Az egyszerű linzer receptje a Csak mert szeretem blogon megtalálható >>

Recept, fotó: B. Csánk Györgyi

 

hirdetés

Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás