Egy kis zöld: lakásban nevelt fűszernövények

hirdetés

hirdetés

indoor-herb-garden-free-printables600
Fotó: GetCreativeJuice.com

Virágcserépben, balkonládában, kisebb-nagyobb edényekben a lakásban is nevelhetünk fűszernövényeket akár a téli hónapokban is. A zöld növények üdítően hatnak ránk, feldobják a konyhát, a nappalit, emellett praktikusak is, frissen felhasználhatók főzéshez, ételízesítéshez.

Sok fűszernövény szaporítható gyökereztetéssel, érdemes vele megpróbálkozni, gyorsabban fejlődnek, mintha magról ültetnénk.

Rozmaring
Gyökereztetéssel szaporított rozmaring. Kép: www.17apart.com

A bazsalikom, menta, citromfű stb. hajtásait éles késsel vagy ollóval vágjuk le, tegyük egy pohár vízbe és hagyjuk benne. A vizet 3-4 naponta cseréljük. Hamarosan, általában két héten belül megjelennek a gyökerek, melyek ha már elég hosszúak, legalább 10 centisek, földbe ültethetjük a növényt.

A cserépben, kisebb edényben fejlődő növények rendelkezésére korlátozott mennyiségű víz áll, így öntözésükre fokozott figyelmet kell fordítani. A tápanyag-visszapótlás történhet virágfölddel, de még jobb ha komposztáljuk a konyhai, konyhakerti szerves hulladékot, komposzt teát is készíthetünk.

Folyékony tápoldat komposztból | Permetezzük, tápláljuk növényeinket komposzt teával!

A boltban vásárolt cserepes fűszernövények szebben fejlődnek, ha virágfölddel, fűszerfölddel. 

bazsalikom_cseszeben

familydisneycom
Fotó: family.disney.com

A fűszernövényekről általánosságban elmondható, hogy fény- és hőigényesek, eszerint válasszunk megfelelő helyet számukra a lakásban.

lucabuza
Zöld-élmény: 2016. december 13-án ültetett Luca búzánk 2017. január 3-án

Lakásban télen is nevelhető fűszernövények a teljesség igénye nélkül: bazsalikom, metélőhagyma (snidling), kerti zsázsa, édeskömény, menta, oregánó, levélpetrezselyem, zeller, kakukkfű, tárkony, rozmaring.

Fűszer- és gyógynövények gondozása: a leggyakoribb hibák

Balkonveteményes – Konyhakert a városban

hirdetés

Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés