Máklisztes palacsinta áfonyalekvárral vagy édes fahéjjal párolt almareszelékkel. Gluténmentesen is elkészíthető

hirdetés

Mindazok, akik kedvelik a mákos édességeket, ezt a palacsintát is nagyon fogják szeretni. Verhetetlen előnye, hogy pár perc alatt kikeverhető és megsüthető. Mivel a mákliszt – ami nem azonos a darált mákkal – gluténmentes, ha a máklisztet nem búzaliszttel, hanem rizsliszttel vagy más gluténmentes őrleménnyel egészítjük ki, gluténmentes édességet kapunk.

A máklisztről

Több hazai gyártó kínálatában megtalálható. Bár hasonló finomságú őrlemény házi módszerekkel is előállítható darálással, a mákliszt más eljárással készül. Először is az olaj jelentős részét kisajtolják belőle, majd ezután őrlik lisztfinomságúra (finomsága nagyjából a réteslisztének felel meg). A mákliszt tehát kalória- és zsírszegényebb, miközben megtartja a mák kedvező élettani hatásait. Jóval magasabb a rost-, a fehérje-, a vitamin- és ásványi anyag tartalma, mint a búzalisztté, ugyanakkor lényegesen kevesebb szénhidrátot tartalmaz (jó hatással van többek között a vércukorszintre). Különösen gazdag kálcium-, magnézium- és vasforrás.

A mák, így a mákliszt rendszeres fogyasztása lassítja az öregedési folyamatokat, javítja, normalizálja a vér zsírcukorszintjét, idegerősítő, nyugtató hatású. Magas vastartalma miatt kismamáknak, nőknek és növésben lévő gyerekeknek célszerű rendszeresen mákos, máklisztes ételeket fogyasztani.

A máklisztes palacsinta

készülhet liszt és mák tetszőleges arányú keverékéből. Ugyanúgy keverjük ki a tésztát, mint a hagyományos palacsintatésztát, csak a liszt egy része helyett máklisztet használunk. Mi 50-50 arányban kevertük finomliszttel, de a mákliszt mennyisége növelhető is, így még karakteresebb ízt kap a palacsinta. A tésztához célszerű kevés cukrot is adni, de nem feltétlenül kell édesíteni, az édes töltelék tökéletesen ellensúlyozza a mák kissé fanyar, kesernyés ízét.

maklisztes_palacsinta_1

maklisztes_palacsinta_2

maklisztes_palacsinta_3

maklisztes_palacsinta_4

Áfonyalekvárral töltöttük meg, szerintük ez passzol hozzá a legjobban, de megtölthető cukorral, őrölt fahéjjal párolt almareszelékkel is, az alma és a mák is tökéletes ízharmóniát ad. A mákpalacsintát megtölthetjük vaníliapudinggal is; vaníliafagyit is szervírozhatunk mellé.

Életszépítők

(Egy)személyes hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

Loading...

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás