Méteres kalács

hirdetés

Régebben ferdén vágós süteményként is ismert volt, később méteres kalács néven robbant be a köztudatba ez a finom házi sütemény. Mint azt a neve is jelzi: nagyjából egy méter hosszú sütemény.

Hozzávalók

A tésztához

6 tojás

25 dkg porcukor

1 dl étolaj

1 dl meleg víz

35 dkg liszt

½ csomag sütőpor

1 ek cukrozatlan kakaópor

A krémhez

2 csomag puncs ízű pudingpor

4 dl tej

20 dkg puha vaj

20 dkg porcukor

2 ek rum, vagy néhány csepp rumaroma

A mázhoz

20 dkg étcsokoládé

2 ek étolaj

1 kk citromlé

hirdetés 

hirdetés 

Elkészítés

A tojássárgákat a porcukorral fehéredésig keverjük, majd belecsorgatjuk az étolajat, a meleg vizet, és habosra dolgozzuk.

A liszthez szitáljuk a sütőport, és kisebb adagokban a tojásos részhez keverjük.

Elfelezzük a tésztát. Az egyik felébe szitáljuk a kakaóport, s adunk hozzá még két evőkanál vizet is.

A tojások fehérjét kemény habbá verjük, elfelezzük, majd óvatosan összeforgatjuk a tésztával (egyik felét az egyikhez, a másik felét a másikhoz adjuk).

Két őzgerincformát alaposan kivajazunk, kilisztezünk, a tésztát belesimítjuk. 180-as hőfokon előmelegített sütőbe tesszük, és 35-40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.

Ha készen van, kiborítjuk a formából és rácson kihűtjük.

Közben a pudingot felfőzzük a tejjel. Amikor már langyos, elkeverjük a cukorral és a vajjal, hozzáadjuk a rumot is. Teljesen kihűtjük.

A kakaós és a fehér tésztát szeletekre vágjuk, majd felváltva megtöltjük őket a krémmel: egy kakaós, egy sárga, amíg a hozzávalók el nem fogynak.

A mázhoz a csokoládét az olajjal víz felett simára olvasztjuk, hozzákeverünk pár csepp citromlevet, és bevonjuk vele a süteményt.

Tálalásig hűtőben tartjuk, de a legjobb, ha egy éjszakát pihen. Sréhen (45 fokos szögben) szeleteljük, így érvényesülnek jól a rétegek.

 

Tuska Margó

by Margó >>

 

 

Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás