Minitök formájú foszlós kalács

hirdetés

Vajjal, lekvárral, forró kakaóval ajánljuk.

Hozzávalók

0,6 dl langyos víz

5 dkg élesztő + 1 teáskanál cukor

2 dl tej

10 dkg vaj

10 dkg cukor

10 dkg barna cukor

1 Bourbon vaníliás cukor

1 teáskanál só

1 tojás sárgája

25 dkg sütőtökpüré (sült tökből)

80 dkg liszt

Elkészítés

A kimért langyos vízben oldjunk fel egy kiskanálnyi cukrot és morzsoljuk hozzá az élesztőt.

A tejet forraljuk fel, majd vegyük le a tűzhelyről, és adjuk hozzá a kockákra vágott vajat. Addig keverjük, amíg a vaj teljesen fel nem olvad. Adjuk hozzá a cukrokat, s ha ezek is felolvadtak, a sütőtökpürét is keverjük bele. Ha nem teljesen püré állagú a tök, miután beletettük a tejes alapba, botmixerrel pürésítsük. Ezután a felfutott élesztőt keverjük hozzá, majd adjuk hozzá a tojássárgáját és a sót.

Öntsük át az egészet egy nagy tálba. Kis adagokban szitáljuk hozzá a lisztet, közben keverjük, majd kézzel vagy géppel dagasszuk. Vajjal vagy olajjal kikent tálban, langyos helyen letakarva kelesszük a tésztát.

Ha duplájára kelt, lisztezett felületen gyengéden gyúrjuk át, majd vágjuk 20 egyforma darabkára (érdemes megmérni).

Minden darabkát gyúrjunk át, és addig gömbölyítsük, formázzuk, míg kis gombócot kapunk. Ezután konyhai pengével, vagy egy nagyon éles késsel nyolc bemetszést ejtsünk körben a tésztán. Teljesen az aljáig vágjuk át, a közepébe nyomjuk bele a kisujjunkat, és tűzzünk bele egy darabka ropit – ez lesz a tök szára. Vállalkozó kedvűek levelet is készíthetnek mellé tésztából.

Sorakoztassuk sütőpapíros tepsire a minitököket, egymáshoz ne túl szorosan, különben sütés közben összesülnek. Pihentessük a tésztát 10–15 percig, majd egy felvert tojással kenjük le. Kenés után is pihentessük kb. 10 percig, majd 180 fokon, előmelegített sütőben süssük meg.

Fotók, szöveg: by Margó >>

Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

Loading...

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás