Mire jó a citrom a háznál? 13+1 praktika

hirdetés

A C-vitaminban gazdag citrom nemcsak tea-, sütik, halak, tengeri herkentyűk ízesítéséhez jó – takaríthatunk is vele, rovarirtóként is bevethető, sőt, növények tápanyagaként is kiaknázható. 

A citrom természetes légfrissítő – egy tál citromtól finom illat lesz a konyhában, a szobában, vagy akár a fürdőszobában.

Kezünkön a hagyma, a hal vagy a háztartási fehérítő szagát semlegesíti.

Természetes rovarriasztó: ha kertben tartózkodunk, egy tál forralt citromlével távol tarthatjuk a szúnyogokat és más rovarokat; nem szeretik a citrom egyes összetevőit.

Vágódeszkáról is ledörzsölhetjük citrommal a kellemetlen szagokat.

Fafelületről citrom dörzsölésével eltávolítható az ujjlenyomat, a viasz és a piszok.

Zsír és olaj eltávolítható kézről, ha megdörzsöljük egy citromgerezddel.

Alumíniumedények vagy teáskanna elszíneződését citromlé forralásával, szeletelt citrom vízzel való forralásával megszüntethetjük. Ugyanezt az eredményt elérhetjük, ha citromlébe mártott törlőkendővel tisztítjuk, majd alaposan leöblítjük.

Szódabikarbónával keverve műanyag felületen folttisztító hatású.

Egy tál vízbe facsarjuk bele egy citrom levét, és 5-10 percig mikrózzuk a legmagasabb fokozaton. Pár percig még tartsuk csukva a mikró ajtaját, és a képződő gőz segítségével könnyebben tisztítható a készülék belseje.

Használhatjuk réz tisztítására: keverjünk facsart citromléből és sóból pasztát, dörzsöljük át a rézfelületet, 5 percig hagyjuk hatni, öblítsük le alaposan, majd szárítsuk. Környezetbarát, és kellemesebb az illata, mint a vegyszer fojtó szaga. Ugyanígy a mosogató tisztítására is alkalmas, baktériumölő hatású.

Maradék citromhéj használható rózsa és egyéb, savasságot igénylő növény trágyázására.

Pohár, üveg csillogását visszakaphatjuk, ha megdörzsöljük citromszelettel vagy citromlében áztatjuk. Ezután alaposan öblítsük és töröljük azonnal szárazra.

Ha úgy érezzük, hogy betegek leszünk, csavarjuk egy citromot egy pohár vízbe, és fogyasszuk el. Nemcsak C-vitamin bombához juttatjuk a szervezetet, de fel is frissít.

+1 ráadás: Citrusos só

A reszelt citrom-, lime- vagy narancshéj rendkívüli ízvilágot ad számos ételnek, ha pedig sóval keverjük, még több ételt tehetünk pikánssá. (Akár saját kézzel készített ajándéknak is ötletes három szép üvegben a három citrusfélével elkészített keverék.)

Összetevők: 1 csésze durva tengeri só, 2 evőkanál citrusféle reszelt héja. Összekeverés után egy edényben hagyjuk kiszáradni néhány órán át, majd légmentesen zárjuk le. (Előfordulhat, hogy száradás közben megszilárdul – ebben az esetben csak össze kell törni.)

A citrusos sót három hónapon belül használjuk fel.

Összeállította: Király-Dobos Beatrix

 

Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás