Mogyorós-marcipános mézes puszedli

hirdetés

Mézes puszi

Marcipánnal bevont mogyoróval töltött mézes puszedli, hófehér mázzal – szép és finom!

Hozzávalók kb. 30 db puszedlihez

Tésztához

30 dkg liszt

10 dkg méz (2 nagy evőkanál)

5 dkg vaj

10 dkg porcukor

3 ek tejföl

2 tojássárgája

1 tk sütőpor

2 tk fahéj

1 tk szegfűszeg

1 csipet só

1-1 tk rum és vanília aroma

1 citrom reszelt héja

Töltelékhez

10 dkg marcipán

30 db mogyoró

Mázhoz

2 db tojásfehérje

15 dkg porcukor

 

Elkészítés

A mézet a vajjal felolvasztjuk és kihűtjük, majd belekeverjük a fűszereket, a citromhéjat, valamint a rum és vanília aromát. A porcukrot, lisztet és sütőport és sót egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, a tejfölt, illetve a fűszeres mézes-vajas keveréket és összegyúrjuk a tésztát, amit hűtőben egy órát pihentetjük.

A mogyorót 200°C-os sütőben kb. 5-8 percig pirítjuk, majd még forrón egy konyharuha segítségéve ledörzsöljük a héját. (A mogyoró akkor pirult meg teljesen, ha pattognak a sütőben.) A marcipánból a mogyorószemekkel azonos méretű golyócskákat formálunk, majd ha a mogyorószemek lehűltek mindegyiket „becsomagoljuk” marcipánba.

A tésztát 3 felé vágjuk, amit 10 egyenlő részre osztunk. A tésztadarabokba nyomkodjuk a mogyorós marcipán gömböket, majd egymástól kellő távolságra helyezzük szilikonos sütőlemezre a puszikat, hiszen azok sütés közben terülni fognak. A puszikat 180°C-os előmelegített sütőben 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük.

A mázhoz a tojásfehérjéket gőz felett verjük fel a porcukorral, majd hagyjuk kissé lehűlni. A frissen sült puszikat azonnal beleforgatjuk a glazúrba. A frissen mázazott puszikat legalább egy éjszakát hagyjuk száradni szilikonos sütőpapíron.

Tipp

Ha egy nagy zacskóba átmerjük az összes mázat, és beledobáljuk a puszikat, csak jól össze kell rázni és mindenhova jut a glazúrból!

Ildi KOKKI

Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés