Muszaka. Rakott padlizsán görög módra

hirdetés

A muszaka az egyik legnépszerűbb görög étel. Számos változata létezik, minden tájegység megalkotta a saját verzióját. Készítik burgonyával és nélküle, cukkinivel, különböző húsokkal. Györgyi ismerteti a saját változatát.

Hozzávalók

Raguhoz

1 nagy padlizsán vagy két közepes padlizsán

6-8 közepes burgonya

60 dkg sertés-marha darált hús vegyesen

1/2 doboz hámozott paradicsom

1 nagy fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 tk szárított oregánó

1 marék friss oregánó és bazsalikom

kevés rozmaring

2 babérlevél

2 csipet fahéj

1 kk őrölt fekete bors

1 k chili szósz

1 tk só

1 dl vörösbor

Sajtos besamel mártáshoz

5 dl tej

2 ek. vaj

2 ek liszt

1 kk szerecsendió

kevés fehér bors

2 csipet só

5 dkg reszelt sajt

Szóráshoz

5 dkg kemény sajt

muszaka2

Elkészítés

A hagymát vágjuk apróra. Egy serpenyőben hevítsünk fel 2-3 kanál olívát és fonnyasszuk meg a hagymát. Ha elkészül, tegyük bele a darált húst és pirítsuk meg.

Fűszerezzük oregánóval, rozmaringgal, fahéjjal, babérral és bazsalikommal, majd öntsük hozzá a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk (a fűszereket mindenki variálhatja kedvére, a fahéj mennyiségét lehet bátran növelni). A fokhagymát reszeljük bele, majd öntsük fel a vörösborral.

Kb. 20 percig főzzük kis lángon, ha szükséges, kevés vízzel pótoljuk a folyadékot.

A padlizsánokat hosszában szeleteljük fel, és egy forró serpenyőben kevés olívaolajon mindkét oldalukat süssük addig, amíg egy kis színt kapnak. Tegyük félre.

A megtisztított, hámozott burgonyákat vékony karikákra vágjuk fel.

A vajat olvasszuk fel, adjuk hozzá a lisztet, habverővel kevergessük, majd apránként öntsük fel szobahőmérsékletű vagy langyos tejjel, és keverjük csomómentesre. Ízesítsük sóval, fehér borssal és szerecsendióval. Amikor elérte a megfelelő állagot, vegyük le a tűzről és keverjünk el benne 5 dkg reszelt sajtot.

Egy sütőtálat vékonyan kenjük ki olívaolajjal. Az aljára tegyünk egy sor burgonyát, erre kanalazzuk a hús felét, majd borítsuk be az elősütött padlizsán felével. Sózzuk meg, majd ismét rétegeljünk: burgonya, hús, padlizsán. A tetejére öntsük a besamelmártást. Szórjuk meg reszelt sajttal, majd 200 fokra előmelegített sütőben süssük szép pirosra.

Melegen nehéz szépen szeletelni, amint a képeken is látszik…

Fotó, recept: B. Csánk Györgyi Csak mert szeretem – Kreatív gasztroblog

hirdetés 

hirdetés 

Hasonló receptek

Muszaka – Rakott padlizsán tofuval
Muszaka húsmentesen. Rakott padlizsán tofuval
A tökéletes padlizsánkrém. Ínycsiklandó kenőke pirítósra, pitához
A tökéletes padlizsánkrém. Ínycsiklandó kenőke pirítósra, pitához

 

Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás