Mandulás pogácsa. Régi recept, erdélyi mestercukrásztól

hirdetés

Finom omlós pogácsa, ropogós mandulával.

Hozzávalók

25 dkg liszt

15 dkg margarin

kb. 1 dl cukros tejben felfuttatott 1 dkg élesztő

csapott evőkanál só

1 tojássárgája

kb. 1 dl tejföl

maréknyi tisztított mandula

kenéshez tojásfehérje

Elkészítés

A lisztet elmorzsoljuk a zsiradékkal, hozzáadjuk a sót, elkeverjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojássárgáját, a tejfölt és aránylag gyorsan sima tésztává dolgozzuk ki. 

Fél-egy óra hosszat pihentetjük, lisztezett felületen kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk, kis méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, megkenjük tojásfehérjével, és tisztított mandulát nyomunk a tésztába. Ismét átkenjük tojásfehérjével, kis ideig pihentetjük.

Előmelegített sütőbe rakjuk, 180-as hőfokon pirosra sütjük.

pogacsa_mandulas

Tippek

Mivel ez omlós tészta, sima, azaz finomliszttel készítsd, ne rétesliszttel vagy vegyessel. Utóbbitól morzsalékos lenne a tészta.

Mivel omlós tészta, aránylag sok benne a zsiradék, ezért lehetőleg gyorsan készítsd, hogy a zsiradék minél kevesebbet érintkezzen a meleg kezeddel, így lesz könnyű, omlós a tésztája. 

Érdemes jó minőségű vajjal készíteni.

A tészta és a tisztított mandula is tárolható a mélyhűtőben, így bármikor megsüthető.

 

Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

Loading...

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás