Quinoa, te drága! Meghódította Európát a perui álgabona. Desszert, köret, saláta is készíthető indiánkölesből

hirdetés

hirdetés

A quinoa (kinoa) Dél-Amerikából származik, a Chenopodium quinoa (rizsparéj) növény magja. Álgabona, amely rizsparéjként, indiánkölesként, amerikai rizsként is ismerős lehet. (Amióta megjelent a svéd lakberendezési áruház éttermi kínálatában, egyre többen fedezik fel.) A gabonafélékhez – rizs, bulgur, köles, kuszkusz – hasonlóan használható fel. Fontos tulajdonsága, hogy laktóz- és gluténmentes élelmiszer, fehérjetartalma kiemelkedő. Mivel az íze semleges (kissé a dióra emlékeztet), édesen és sósan is elkészíthető – kásának, köretnek, saláták dúsításához egyaránt remek választás.

Egyetlen szépséghibája, hogy meglehetősen drága, fél kiló fehér quinoáért 1200-1500 forintot is elkérnek. Nagyobb élelmiszer áruházakban és a piacokon olcsóbban is kifoghatjuk, érdemes feltérképezni a helyi kínálatot.

Quinoa kása

(a hozzáadott folyadék mennyiségétől függően főzhetjük pergősre vagy ragacsosra – a hozzávalókból a lágyabb változat készíthető el)

Hozzávalók

fél bögre (1,5 dl) quinoa

3,5 dl tej (növényi tejjel is elkészíthető, a kókusz- vagy a mandulatej nagyon jó hozzá)

1-2 evőkanál méz (vagy cukor/édesítő ízlés szerint)

pár csepp vanília kivonat v. 1 ek vaníliás cukor

1 csapott mk fűszer: őrölt fahéj és őrölt kardamon keveréke

A szűrőbe tett quinoát folyóvíz alatt mossuk át. Tegyük az összes hozzávalót egy kisebb lábasba, forraljuk fel, majd takarék lángon főzzük 15-20 percig. Időnként keverjük meg. A főzésidő letelte után fedő alatt hagyjuk 5-10 percig állni.

Spenótos köles-rizottó zsenge parajból

Azték zsálya, az újra felfedezett szuperélelmiszer. Chia puding készítése

Kuszkusz salátához, köretnek, desszertnek

 

hirdetés

Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás