Régi idők finomságai receptverseny: mézes béles

hirdetés

Régi idők finomságai címmel receptversenyt hirdettünk. Elsősorban olyan régi családi recepteket vártunk a jelentkezőktől, melyekhez a recept beküldőjét érzelmi szálak is fűzik: családtagtól, nagymamától, dédmamától kapta. 

Szabó Ramóna receptje

Szabó Ramóna vagyok, mindenem a sütés. Dédimtől, majd apukámtól tanultam meg az alapokat. Ez a süteményrecept nagyon régi, igazi édes, ünnepélyes, krémes nyalánkság, amit mi karácsonykor szoktunk elkészíteni. Békés, családi pillanatokhoz illik.

Mézes-béles 6 főre

Hozzávalók

A tésztához

50 g vaj vagy margarin

100 g porcukor

2 tojás

400 g liszt

1 kk szódabikarbóna

1 ek méz

A krémhez

0,5 dl tej

120 g liszt

200 g vaj

250 g porcukor

2 csomag vaníliás cukor

1 tojás

1 kk étkezési zselatin

A mázhoz

150 g étcsokoládé

2 ek napraforgó olaj

hirdetés 

hirdetés 

Elkészítés

A vajat a mézzel, a porcukorral és a tojásokkal gőz fölött kikeverjük. Még melegen hozzáadjuk a lisztet és a szódabikarbónát, összegyúrjuk, és három cipóra osztjuk.

Téglalap alakúra nyújtjuk; vajazott, lisztezett tepsi hátán előmelegített sütőben világosra sütjük.

A krém: a liszthez apránként hozzáadjuk a tejet, csomómentesre kidolgozzuk, és gőz fölött sűrűre főzzük, hűlés közben időnként megkavarjuk, hogy ne ráncosodjon a teteje.

Közben a vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojást habosra kikeverjük, és kanalanként a kihűlt, főzött krémhez adjuk.

Egyenletesen megtöltjük a lapokat.

A máz: gőz fölött felolvasztjuk a csokoládét az étolajjal, majd a sütemény tetejére simítjuk.

Jó étvágyat hozzá!

 

A Régi idők finomságai receptverseny Facebook albumában megtalálható a többi recept is.

 

Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

Loading...

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás