Ropogós kenyérrudacskák – egy remek grissini recept

hirdetés

hirdetés

A grissini egy jellegzetes pálcika alakú pékáru, az olaszok nagy kedvence. A hagyomány szerint a grissini 1679-ben született, amikor Antonio Brunero egy lanzoi pékmester az udvari orvos utasításai alapján elkészítette II. Viktor Amadénak, aki nem tudta megemészteni a kenyeret. Nagy kedvelője volt Bonaparte Napóleon is, olyannyira, hogy futárszolgálatot alakított Torino és Párizs között, melynek elsődleges feladata a grissini szállítása volt, amit ő les petits bâtons de Turinnak hívott.

Hozzávalók

150 g finomliszt

150 g rétesliszt

10 g friss élesztő

1 kávéskanál cukor

1 teáskanál só

2 evőkanál olvasztott vaj

120-130 ml tej és víz keveréke (1:1 arány)

50-100 g finomra reszelt sajt

késhegynyi őrölt kömény

1 tojássárgája

Elkészítés

Keverőtálba öntöm a kétféle lisztet, a reszelt sajtot, a sót, a cukrot, a köményt, végül hozzáadom a vajat is. Az összeöntött vizet és tejet meglangyosítom, elkeverem benne az élesztőt és beleöntöm a tálba. Villával összekeverem, kézzel jól átgyúrom és kb. 5 percig dagasztom. Ha szükséges, vizet adhatunk hozzá, de csak evőkanalanként.

Letakarva a duplájára kelesztem. Ha megkelt, átgyúrom, vastagabb hengert formázok belőle, és késsel kb. 20-25 egyforma szeletet vágok.

Tíz percig pihentetem, majd kb. 35 centi hosszú rudakat sodrok a szeletekből.

A rudakat sütőpapírral bélelt sütőlapra teszem és megkenem csepp tejjel elkevert tojássárgájával. (Szórhatunk rá durvára őrölt sót, kömény- vagy szezámmagot is.)

Hagyom tíz percet kelni. A sütőt előmelegítem 200 fokra. Pihentetés után forró sütőben 15-20 percig sütöm.

Nagyon egyszerű mártogatót készítettem hozzá tejföl mascarpone és mediterrán fűszersó keverékéből. A mediterrán fűszersó kakukkfüvet, rozmaringot, bazsalikomot, fodormentát tartalmaz.

Katbo - Réka
Katbo – Réka

 

Recept, fotók: Katbo – Réka

Creative Commons

 

hirdetés

Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás