Egy 16 éves cukrászmesternek köszönhetjük a Sacher tortát. Az eredetinek tartott receptet ismertetjük

hirdetés

A Sacher tortát 1832-ben alkotta meg Franz Sacher bécsi cukrászmester Metternich herceg számára. Sacher ekkor mindössze 16 éves volt. A torta azóta is az egyik legkedveltebb osztrák specialitásnak számít, s ez az egyik legismertebb torta a világon. Sokan állítják, hogy ismerik az eredeti receptet; nem tudni, hogy a számtalan jobbnál jobb variáció közül melyik hasonlít leginkább az eredeti cukrászremekre. A jó Sacher titka a házi baracklekvártól szaftos kakaós tészta, melyet puha étcsokoládé borít. Hagyományosan tejszínhabbal tálalják.

Aki igazi Sacher tortára vágyik, érdemes felkeresnie a Bécs belvárosában található Hotel Sachert, pontosabban a hotelhez tartozó Café Sachert, melyet 1876-ban alapított Franz Sacher fia, Eduard. Itt őrzik a torta titkos receptjét, a torta a kávézó kiemelt specialitása. A torta persze másutt is kapható, és házilag is elkészíthetjük. Az alábbi recept állítólag a Sacher szakácskönyvből származik, bár ennek ellentmond a Café Sacher állítása, mely szerint máig titkos recept alapján készítik az osztrák specialitást.

Hozzávalók 22-24 centi átmérőjű tortaformához

140 g szobahőmérsékletű vaj

110 g porcukor

fél vaníliarúd kikapart belseje

6 tojássárgája

6 tojásfehérje

130 g étcsokoládé

110 g kristálycukor

140 g finomliszt

csipet só

kb. 200 g sárgabaracklekvár

vaj és liszt a sütőformához

tejszínhab

Csokoládé bevonathoz

200 g kristálycukor

125 ml víz

150 g étcsokoládé

Sacher torta

Elkészítés

A puha vajat a porcukorral és a vaníliával keverjük krémesre. Fokozatosan adjuk hozzá a tojássárgáját, és keverjük ki habosra. Eközben a csokoládét vízgőz felett olvassuk fel.

A tojásfehérjét a kristálycukorral és csipetnyi sóval verjük nagyon kemény habbá. Adjuk hozzá a megolvasztott csokoládét, kezdjük óvatos mozdulatokkal keverni, közben apránként adjuk hozzá a lisztet. Végül a két masszát lassan öntsük egybe, folyamatosan keverve.

A tésztát öntsük kivajazott, lisztezett tortaformába.

170-es hőfokon előmelegített sütőben süssük kb. egy óráig. Az első negyed órában a sütőajtót résnyire hagyjuk nyitva.

Ha megsült, borítsuk ki a tortaformából, majd hagyjuk teljesen kihűlni. (Miközben hűl, egyszer fordítsuk meg.)

Ha kihűlt, vágjuk ketté a tortát. Kenjük meg baracklekvárral a kettévágott rész mindkét oldalát; ragasszuk össze, majd kenjük meg lekvárral a torta tetejét és a szélét is. Miután megkentük a lekvárral, hagyjuk kicsit állni.

A bevonathoz az étcsokoládét törjük kis darabokra. A cukrot tegyük a vízbe és forraljuk fel. Hagyjuk kicsit hűlni, majd adjuk hozzá a csokoládét. Ha a csoki elolvadt, öntsük a tortára a mázat és spatulával gyors mozdulatokkal simítsuk el a teljes felületen. (Ha a cukros oldalt túl meleg, a bevonat matt lesz, ha túl hideg, akkor pedig ragad, ezért figyeljünk a máz hőmérsékletére.)

Szobahőmérsékleten hagyjuk a tortát 1-2 óráig, majd hűvös, sötét helyen tároljuk. Hűtőbe ne tegyük, mert a csokoládémáz könnyen vizesedik, a torta veszít az élvezeti értékéből.

Tejszínhabbal tálaljuk.

Fotó: i dolci di gemma

Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás