Sangria, a spanyolok finom alkoholos üdítője. Alkoholmentes gyümölcsbólé gyerekeknek

hirdetés

A Sangria a spanyolok egyik kedvenc hűsítője, jégbe hűtve könnyed nyári ital, családi, társasági összejöveteleken is jó szolgálatot tesz. Az eredeti bólét citrusfélékkel – naranccsal, grapefruittal, lime-mal, citrommal – ízesítik, de hidegebb időben érdemes minél több fajta gyümölccsel, jó minőségű vörösborral készíteni, ún. melegítő, télies fűszerekkel ízesíteni. Ahogy mondani szokás: itatja magát, finom kontyalávaló. A fogyasztás előtt 6-8 órával érdemes nekilátni a bólékészítésnek.

Sangria, a spanyol bólé

Hozzávalók

2 üveg száraz vörösbor

1 deci konyak

fél liter szénsavas ásványvíz

fél liter 100%-os narancslé

15 dkg barnacukor (kristálycukorral is elkészíthető – a barnacukor íze kellemesebb)

1 kiáztatott vagy vegyszermentes citrom

5-6 db fahéjrúd

6-8 szem csillagánizs

1 vaníliarúd egészben

gyümölcsök ízlés/lehetőség szerint: narancs, lime, grapefruit, mandarin, őszibarack (lehetőleg mirelit – igényben friss gyümölcs), alma, körte, meggy (lehetőleg mirelit), áfonya

Red Wine Sangria with lemon, lime, apple, and orange served in a glass.
Fotó: TheCulinaryGeek
Elkészítése

A citrusféléket alaposan mossuk meg. A citromot, a narancsot, a grapefruitot karikázzuk fel – a poharak díszítéséhez tegyünk félre néhány darabot. A mandarint szedjük gerezdjeire, a többi gyümölcsöt  – a meggy kivételével – pedig hámozzuk meg, kockázzuk fel.

Egy nagy, 4-5 literes üvegtálat vagy edényt béleljünk ki a felkarikázott naranccsal, lime-mal, grapefruittal. A többi gyümölcsöt szórjuk bele, adjuk hozzá a cukrot és locsoljuk meg konyakkal. Fedjük le, s hűtőszekrényben fél napig érleljük.

Pihentetés után a gyümölcsöket öntsük fel a vörösborral. A vaníliarudat vágjuk ketté, és a fahéjjal együtt adjuk a bóléhoz. Tegyük vissza a hűtőbe és legalább 2 óráig hagyjuk érni.

Szervírozás előtt a fűszereket vegyük ki a bóléból, s adjuk hozzá az ásványvizet. Narancs- és citromkarikával díszített poharakban, jégkockával kínáljuk.

Alkoholmentes bólé

Hozzávalók

2 liter Traubisoda (tonikkal is elkészíthető, vagy szőlőlé és szénsavas ásványvíz keverékével)

1 közepes üvegnyi befőttlé (meggybefőtt a legjobb hozzá, szép színt ad a bólénak)

kevés rumaroma (elhagyható)

gyümölcsök tetszés szerint, felkockázva: mandarin, narancs, banán, lime, citrom, barack (befőtt, idényben friss gyümölcs), mirelit vagy befőtt meggy, alma, körte

3-5 dkg, rumaromában vagy befőttlében áztatott mazsolával is dúsítható

Elkészítése

A mazsolát szűrőn keresztül mossuk át, 1 óráig áztassuk befőttlében vagy rumaromával ízesített vízben.

Egy nagy, 4-5 liter űrtartalmú üvegtálba (vagy edénybe) öntsük a Traubisodát és a befőttlevet. A gyümölcsöket hámozzuk meg, kockázzuk fel és keverjük hozzá a folyadékhoz. Hűtőben vagy hideg helyen legalább fél napig hagyjuk pihenni. Hidegen kínáljuk.

Sangria

Gyümölcsbólé

Hozzávalók

gyümölcsök ízlés szerint, megtisztítva, meghámozva, felkockázva: alma, banán, narancs, lime, mandarin, kiwi, szőlő, körte, befőtt barack, meggy

2-3 liter őszibaracklé

2-3 evőkanál méz

1 citrom leve

Nem tartalmaz szénsavas üdítőt, így ezt a változatot főleg gyerekeknek ajánljuk. A felkockázott gyümölcsöket hagyjuk legalább fél napig a baracklében. Hűtőben tároljuk fogyasztásig.

Nyitókép: Divya Thakur

 

Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás