Egészségünkre válik: zöldséges sárgaborsó krémleves

hirdetés

A sárgaborsóból nemcsak főzelék készíthető, hanem fasírt is vagy krémleves. Élettani hatása igen kedvező, kordában tartja a vérnyomást és a koleszterinszintet, segít a vesebetegség megelőzésében, magas a rosttartalma, gazdag E-, B1- és B2 vitaminban, pantotén savban, biotinban, folsavban, ásványi sóban. Elkészítés előtt érdemes pár órán át áztatni.

Hozzávalók

1/2 kg sárgaborsó
3 sárgarépa
2 fehérrépa
3 burgonya
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
babérlevél
szárított, lehetőleg házi “vegamix”
petrezselyemzöld (sóban eltett petrezselymet használtam)

olaj
3-4 dkg vaj

Pirított kiflikockákhoz

5 db kifli
3-4 dkg vaj
frissen őrölt bors
csipetnyi só

Tálaláshoz

házi füstölt kolbász v.
gabonakolbász

Sárgaborsó

Elkészítés

A sárgaborsót átválogattam, megmostam. (Forró vizet öntöttem rá, majd 5 perc múlva leöntöttem a vizet, majd újabb forró vizet öntöttem rá, bőségesen, hogy bőven ellepje. Így hagytam duzzadni, míg minden mást előkészítettem.)

A zöldségeket megtisztítottam, felaprítottam, kevés olajon az összeset megpirítottam.

Hozzáadtam a közben megduzzadt sárgaborsót, fűszereztem és felöntöttem annyi vízzel, ami ellepte. Felforraltam.

Forrás után hozzáöntöttem még vizet, majd lezártam a kuktát.

Forrástól/sípolástól számítva 10 perc elegendő volt neki.

A levesből kivettem a babérlevelet és az egészet krémesre turmixoltam a botmixerrel, végül belekevertem egy darab (3-4 dkg) hideg vajat. Selymesen krémes lett.

Sárgaborsó fasírt

Alternatív sörkorcsolya: fűszeres keksz sárgaborsóból

http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2015/01/sargaborso-kremleves.html

 

 

Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

Loading...

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás