Sütőtökös-narancsos-csokoládés koszorú

hirdetés

 

A sütőtök édességekhez is felhasználható, kifejezetten jót tesz a tészta állagának, kellemesen szaftosak az édeskés zöldségpürével vagy reszelékkel dúsított sütemények, emellett a sütőtök – a sárgarépához hasonlóan – szép színt ad a tésztának.

Hozzávalók

30 dkg sütőtökpüré

30 dkg liszt

15 dkg vaj

3 egész tojás

1 narancs frissen facsart leve és megmosott héja

15 dkg cukor

1,5 evőkanál cukrozatlan kakaópor

2-3 dkg csokoládélencse (vagy apróra tört étcsoki)

1-1,5 dl tej

2/3 tasak sütőpor

1 k.k. fahéj

1/2 kk gyömbér

6 dkg étcsokoládé a mázhoz

Sütőtök narancs csokis

Elkészítés

A sütőtököt vékonyan szórjuk meg cukorral és a sütőben süssük addig, amíg a teteje megbarnul. A tök húsát kaparjuk egy tálkába, pépesítsük, s amíg forró, reszeljük bele a narancs héját. Keverjük össze és hagyjuk kihűlni.

Három egész tojást üssünk egy tálba, adjuk hozzá a cukrot, és habverővel verjük keményre, fehéredésig.

A vajat olvasszuk fel, majd keverjük a püréhez. Ízesítsük fahéjjal és gyömbérrel (kardamom is tökéletes hozzá).

Szitáljuk keverőtálba a lisztet és keverjük el benne a sütőport.

A lisztet kezdjük adagolni a vajas püréhez, folyamatosan keverjük, s minden adag liszt után öntsünk hozzá kevés tejet. Facsarjuk hozzá a 3/4 narancs levét is. Ha sűrűnek találnánk a tésztát, adhatunk hozzá kb. fél deci tejet. Az a jó, ha lassan szétterülő masszát kapunk.

A massza felét kanalazzuk át egy másik tálba, adjuk hozzá a kakaót, a maradék narancslevet, és szórjuk bele a csokilencsét.

Bármilyen sütőformában megsüthetjük, koszorú-, torta- vagy kuglófformában vagy tepsiben. Vajazzuk és lisztezzük ki a formát, a kétféle tésztát felváltva kanalazzuk bele.

Előmelegített sütőben 175-ös hőfokon süssük kb. 30 percig (tűpróbáig). Kissé megrepedezik a teteje, de ez lesz majd az alja, így nem különösebben zavaró.

Ha megsült, fordítsuk ki a formából és hagyjuk kihűlni.

A csokoládét vízgőz felett olvasszuk fel, adhatunk hozzá 1 evőkanálnyi olajat, hogy fényesebb legyen. A kihűlt tésztára csorgassuk a csokoládét, csíkokban, rácsokban vagy vonjuk be teljesen, ahogy a kedvünk tartja.

Puha, szaftos süteményt kapunk, ami mesés színekben pompázik, és nem érződik ki a sütőtök íze.

Tipp: a cukor mennyisége függ a sütőtök édességétől is. Elbír több cukrot is, az édesszájúak 1-2 kanál cukorral többet adagoljanak a tésztához.

Recept, fotók: B. Csánk Györgyi Csak mert szeretem…

 

Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás