Sült birsalma szilvalekvárral, dióval

hirdetés

A birsalma, vagy birskörte nem olyan népszerű, mint az alma, pedig rendkívül gazdag vitaminforrás, és nemcsak az illata, hanem az íze is jó. Régen faluhelyen kellemes aromája miatt a birsalmákat természetes illatosítóként is kihasználták, a lakás egy-egy hűvösebb pontján helyezték el a gyümölcsöket.

A birsalma jelentős A-, B1-, B2-, B3- és E-vitamin forrás, gazdag ásványi anyagokban (réz, vas, kálium, foszfor) is. Segíti az emésztést és méregtelenít. Kiváló immunerősítő, főleg gyulladások kezelésére ajánlják. A népi gyógyászat egész magvait köhögéscsillapítóként, enyhe hashajtóként alkalmazza.

Fogyasztható sütve is, készítenek belőle gyümölcslevet, gyümölcszselét, befőttet, kompótot, gyümölcslevest, kandírozzák vagy birsalmasajtnak készítik el.

Sült birsalma szilvalekvárral, dióval

A megmosott birsalmákat vágjuk félbe, magházukat vájjuk ki. Tegyük tepsibe, halmozzunk rá szilvalekvárt és szórjuk meg durvára vágott dióval. Nagyjából fél óra alatt puhára sül – finom, könnyű desszert.

Fotók, recept: Babicz Rita

 

hirdetés

Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás