Tarte Tatin. Francia fordított almatorta

hirdetés

Sokféle mendemonda kering  francia almatorta, a Tarte Tatin eredetéről: miért van fordítva megsütve? Direkt vagy a véletlen műve? Esetleg egy ügyetlen cukrász bakija, amire a világ szó szerint ráharapott? A legenda szerint a Hotel Tatin-ben sütötték meg először, a nevét pedig hotelt üzemeltető Tatin nővérekről kapta. Bárhogy is történt, jó, hogy felfedezték…

francia_almatorta_6ny

Hozzávalók a tésztához (22-24 centis sütőbe is tehető serpenyőhöz vagy tortaformához)

Mivel az almát a vajjal és a cukorral karamellizálni kell a tűzhelyen, lehetőleg ne csatos tortaformát használjunk!

175 g liszt

80 g vaj

1 cs vaníliás cukor

csipetnyi só

5-6 evőkanál nagyon jó minőségű főzőtejszín

kevés őrölt fahéj

Így készül a tészta

Szitáljuk a lisztet keverőtálba, adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a fahéjt, a felkockázott hideg vajat és morzsoljuk össze kézzel. Dolgozzuk bele a tejszínt. Ügyeljünk arra, hogy a tészta ne ragadjon!

Miután összeállt, gyúrjuk gombóccá, és fóliába csomagolva legalább két órán át tartsuk a hűtőben. (Még jobb, ha egész éjszaka hűtjük.) Sütés előtt 1 órával vegyük ki a hűtőből.

Melegítsük elő a sütőt 160 fokra.

Hozzávalók a töltelékhez

kb. 10 savanykás alma (ne legyen kásás!)

70 g vaj

100 g cukor

40 g barnacukor

Elkészítés

Az almák két végét vágjuk le, hámozzuk meg, felezzük el, a magházat távolítsuk el. Az almák maradjanak félbevágva.

A vajjal kikent serpenyőt vagy a sütőformát tegyük a tűzhelyre, morzsoljuk bele a 70 g vajat, öntsük rá a cukor kétharmadát és az almákat állítva körkörösen állítsuk a sütőformába. Szórjuk rá a maradék cukrot, hintsük meg fahéjjal, barnacukorral (esetleg kevés karamellizált cukorral).

Magas hőfokon 10 percig mozgatás nélkül hagyjuk karamellizálódni a tűzhelyen, majd tegyük az előmelegített sütőbe, és 160-as hőfokon légkeveréssel süssük kb. fél óráig.

A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk vékonyra (2-4 mm), majd terítsük rá a forró almahalomra. A tészta széleit nyomkodjuk az almák alá. Pár helyen szurkáljuk meg a tésztát, hogy a gőz sütés közben távozhasson. Süssük 20-30 percig, aranybarnára.

Várjuk meg, míg teljesen kihűl és a karamellizált cukorszirup megszilárdul. Ezután lehet szeletelni.

Recept: Árvai Erika, Erika süteményei

Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
1 hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

Loading...

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás