Teljes kiőrlésű kakaós és lekváros csiguszok

hirdetés

Kakaós és lekváros tekercs teljes kiőrlésű liszttel. Nagyon finom, érdemes elkészíteni!

Hozzávalók

1 csésze langyos tej (200 g)

2 teáskanál cukor

1 teáskanál só

20 g friss élesztő (vagy 3,5 g szárított)

20 dkg finomliszt

30 dkg teljes kiőrlésű liszt

1 dl olaj

1 egész tojás + 1 tojássárgája

60 g tejföl

80 g hideg vaj

1 tojásfehérje a lekenéshez

Kakaós töltelékhez

20 g meleg vaj

2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

2 evőkanál méz

Lekváros töltelékhez

3 dkg dió

3-4 evőkanál sűrű barack- vagy szilvalekvár

 

Elkészítés

A langyos tejben elkeverem a cukrot és felfuttatom benne az élesztőt. A liszteket beleszitálom egy tálba, a felfutott élesztőt hozzáadom, majd megy bele a tojás, elkeverem, ekkor adom hozzá a sót, a tejfölt és az olajat. Alaposan kidagasztom, hogy a tál szélétől már elváljon a tészta. Letakarva egy bő fél órát kelesztem.

A megkelt tésztát 4 részre osztom és négy vékony kerek lapot nyújtok belőle. Az első lapra ráreszelem a hideg vaj egyharmadát, ráteszem a következő lapot, arra a maradék vaj felét, rá a következő lap, erre a maradék vaj és a negyedik lappal beborítom.

Ekkor az egészet átnyújtom sodrófával, majd összehajtogatom úgy, hogy a kör alsó felét felhajtom a közepéig, a felsőt le szintén a közepéig. Az így kapott formát a hosszanti oldalán félbehajtom és letakarva 20 percig pihentetem. A pihenő lejárta után félbevágom és egy-egy vékony kört nyújtok belőle.

Elkészítem a tölteléket, a mézet, vajat, kakaóport alaposan kikeverem és rákenem a tésztára.

A lekvárosnál a lekvárral megkentem és dióval megszórtam.

Ezután a kört ízlés szerint cikkekre vágom, ha kis csiguszokat akarunk készíteni, akkor kicsik legyenek a cikkek, én 26 részre osztottam a kört, majd a szélesebbik vége felől a vékonyabb felé feltekertem.

Recept, fotók: Sass Erika Sasó www.tepszi.hu

Életszépítők

(Egy)személyes hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

Loading...

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás