Tiramisu házi piskótával

hirdetés

A tiramisu világszerte népszerű olasz desszert, általában az alábbiakból készül: babapiskóta, feketekávé, mascarpone sajt, tejszín, cukor, marsala bor és kakaópor. A szó jelentése „dobj fel”, ami a két koffeintartalmú összetevőre utal, a presszókávéra és a kakaóra.

Hozzávalók

Egy kb. 20 x 35 centis jénai tálhoz

Piskótához

4 db tojás kettéválasztva + 1 csipet só

8 dkg porcukor

8 dkg sima liszt + 1 tk sütőpor

1 tk vanília kivonat

Krémhez

1 doboz (200 g) mascarpone

3 dl tejszínhab (min. 30%-os, állati eredetű)

4-6 ek porcukor (ízlés szerint)

1 megmosott citrom reszelt héja

1 tk vanília kivonat

2-3 ek instant kávé + kb. 1 dl tej

4 ek kávélikőr

2 cs. habfixáló (növényi tejszínhab esetén elhagyható)

+2-3 ek kakaópor

hirdetés 

hirdetés 

Elkészítés

A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk. Egy kisebb tálban a tojássárgáját a porcukor felével fehéredésig habosítjuk a vaníliakivonattal. Egy másik, nagyobb tálban a tojásfehérjéhez adjuk a sót és a maradék porcukrot, majd azt is kihabosítjuk. Robotgépről spatulára váltunk, beleforgatjuk a fehérjehabba a habosított tojássárgáját, illetve két-három részletben hozzászitáljuk a sütőporos lisztet és óvatosan összeforgatjuk. A kész piskótatésztát belesimítjuk egy sütőpapírral bélelt nagy gáztepsibe, majd 175°C-os előmelegített sütőben 20-30 perc alatt aranybarnára sütjük.

A forró piskóta tetejét vékonyan meghintjük porcukorral, majd átfordítjuk, és óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt.

A krémhez a tejben feloldjuk az instant kávét. A mascarponéba keverjük a porcukrot, belereszeljük a citromhéjat és hozzáadunk 1-2 ek kávélikőrt, valamint 2-3 evőkanál tejben feloldott kávét. A tejszínt kemény habbá verjük, hozzáadjuk a habfixálót, majd óvatosan, több részletben beleforgatjuk a mascarponés alapba.

A jénai alját vékonyan megkenjük egy kevés krémmel, majd a piskótát kettévágjuk. A tészta felét belesimítjuk a jénaiba,; konyhai ecsettel megkenjük a tejben feloldott instant kávéval és meglocsoljuk kevés kávélikőrrel. A maradék krémet elfelezzük, a felét az első piskótalapra simítjuk. Rátesszük a maradék fél piskótalapot, ezt is megkenjük kevés kávéval és meglocsoljuk kávélikőrrel. A megmaradt krémet sima csőrös habzsákba szedjük, kis félgömb alakú krémrózsákat dresszírozunk a sütemény tetejére.

Tálalás előtt alaposan szórjuk meg a tiramisu tetejét kakaóporral!

ildiKOKKI

Ildi KOKKI

hirdetés 

hirdetés 

 

Kapcsolódó összeállításunk

Tiramisu torta

 

 

Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás