Hogyan készül, mire jó a ghí? A tisztított vaj hónapokig eláll hűtés nélkül. Sokoldalú konyhai alapanyag, kiváló bőrápoló

hirdetés

hirdetés

A ghí tradicionális indiai élelmiszer, az ájurvédikus konyha meghatározó alapanyaga; tehén vagy vízibivaly tejéből köpült vajból készül. Praktikus okok hívták életre: a vaj hűtése nehezen volt megoldható a meleg, párás klímán, ezért gyorsan megromlott. Tisztítva viszont hűtés nélkül is hónapokig megőrzi a minőségét.

Célszerű egyszerre nagyobb mennyiséget készíteni belőle. Egy kilogramm teavajból 70-75 dkg ghí készíthető.

A ghíkészítés során a vajból minden romlékony komponens eltűnik: a vaj felforrósításával elpárolog belőle a víz, a tejfehérje és a tejcukor is kiválik. A forralás során a tejfehérje az edény aljára süllyed, a vaj tetején pedig fehér hab jelenik meg. A habot le kell szűrni, a fehérjeréteget hagyni kell az edény alján, a középső zsiradékréteg képezi a tisztított vajat, a ghít.

Hogyan csináljuk?

Egy lehetőleg vastag fenekű edényben melegítsük fel és kezdjük főzni a teavajat állandó kevergetés mellett, lassú tűzön. Hevítsük fel forrásig. Amikor a habzás kezd abbamaradni, mérsékeljük a hőfokot, a habot folyamatosan szedjük le a vaj tetejéről. Addig főzzük, amíg teljesen áttetszővé nem válik a folyékony vaj és abbamarad a habzás.

Finom szövésű anyagon vagy apró lyukú szűrőn keresztül szűrjük le, hagyjuk kicsit hűlni, majd adagoljuk kisebb üvegekbe, edényekbe, és hagyjuk megszilárdulni.

Az így kapott ghí 9-10 hónapig tartható el hűtés nélkül. A vaj a hevítés során laktózmentes zsiradékká válik, így a tisztított vajat laktózérzékenyek is fogyaszthatják.

ghi600
Fotó: Rainer Zenz

Sütés, főzés során a vaj és az olaj helyettesíthető vele. Vaj, margarin helyett jó szendvicskészítéshez, magában is finom kenyérre, kalácsra kenve.

Felhasználható természetes – házi készítésű – bőrápoló krémekhez, szappanokhoz. Kiváló bőrápoló tulajdonságokkal rendelkezik, az ájurvédikus gyógyászat valódi életelixírnek tartja.

hirdetés

Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás