Tortilla chips (nachos) és 4 finom mártás

hirdetés

A mexikóiak kedvencét, a tortilla chipset nem különösebben nehéz házilag elkészíteni. Ha otthon sütjük, sokkal olcsóbban kijövünk, mintha a túlsózott bolti vagy az általában drága éttermi változatnál maradnánk. 

Többféle recept lelhető fel az interneten. Az eredeti tortilla és tortilla chips masa harinából készül, ami egy nagyon finomra őrölt kukoricaliszt. A nálunk forgalmazott sima kukoricalisztet nem ajánljuk tortillához, nem áll kellően össze az ebből gyúrt tészta. Ízletes chipset kapunk akkor is, ha finomra őrölt búzalisztet vagy teljes kiőrlésű búzalisztet használunk, esetleg 2:1 arányban ezt keverjük kukoricaliszttel.

Hozzávalók

50 dkg teljes kiőrlésű vagy finomliszt

kb. 3 dl langyos víz

1 teáskanál só

3-4 evőkanál olaj vagy vaj

1 teáskanál sütőpor

A lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a sót, a sütőport és a vizet. Gyúrjuk össze, s ha a tészta félig összeállt, adjuk hozzá az olajat/vajat. Gyúrjuk simára.

Viszonylag kemény, ám rugalmas tésztát kell kapnunk.

Formázzunk a tésztából mandarin nagyságú golyókat.

Az eredeti tortillákat öntött vas tortilla présben nyújtják ki – ebbe helyezik a golyókat és egy mozdulattal összepréselik, így azonnal elnyeri a kívánt vastagságot és méretet a tortilla lap. (Nálunk is kapható egyes webáruházakban.)

Tortilla prés nélkül is elkészíthető. A golyókat sodrófával nyújtsuk ki kb. nagyon vékonyra (2 milliméternél vastagabb ne legyen), kerek formára. Célszerű két sütőpapír között nyújtani a tésztát, így nem ragad le.

A tortilla mindkét oldalát felhevített serpenyőben vagy palacsintasütőben süssük kb. 1-1 percig, zsiradék nélkül. A tortilla lapokból készíthetünk chipset: a megszárított lapokból vágjunk 5 cikkelyt, forró, bő olajban süssük aranybarnára. Friss olajat használjunk!

Tippek

A tésztába gyúrhatunk apróra vágott friss fűszernövényeket (koriander, petrezselyem, bazsalikom). A tésztához adhatunk 1 mokkáskanálnyi őrölt köménymagot is.

Mártások házilag

Sokféle mártást készíthetünk a chipshez. Tejföllel is kínálhatjuk. A tejfölt ízesíthetjük 1-2 zúzott fokhagymával, vagy apróra vágott kéksajttal.

Avokádókrém – guacamole
Hozzávalók

2 puha avokádó

2-3 újhagyma, vagy 1 lilahagyma apróra vágva

5-6 apróra vágott bazsalikomlevél

1-2 zúzott fokhagyma

1 paradicsom apróra felkockázva

1 citrom leve

só, bors

1-2 evőkanál tejföl

A meghámozott, felkockázott puha avokádót a tejföllel pürésítsük, majd kézzel keverjük hozzá a többi hozzávalót.

A fotók a budapesti Iguana étteremben készültek
Salsa szósz
Hozzávalók

5-6 db paradicsom

2-3 chli paprika vagy 1 erős paprika

1 vöröshagyma

1 citrom leve

1-2 gerezd fokhagyma

1 csokor koriander vagy petrezselyem apróra vágva

só, őrölt bors

A paradicsomot hámozzuk meg (tegyük forró vízbe 1-2 másodpercig, így könnyen lehúzható a héja). Kockázzuk fel. A paprikát, a hagymát és a fokhagymát is aprítsuk fel. A paradicsommal együtt az egészet turmixoljuk össze – nem szükséges krémes állagúnak lennie. Ízesítsük: sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a friss zöldfűszereket, a citromlevet. Hidegen tálaljuk – tegyük a hűtőbe fogyasztásig. 

Cheddar sajtkrém
Hozzávalók

2 tömlős natúr krémsajt

10 dkg vörös cheddar sajt

1 zúzott fokhagyma

kb. fél dl 20 %-os főzőtejszín

só, bors

A főzőtejszínt melegítsük meg, adjuk hozzá a krémsajtot, majd a felkockázott cheddart, a fokhagymát, és folytonos kevergetés mellett addig főzzük, míg egynemű krémet nem kapunk. Ízesítsük borssal, sóval.

 

Ajánló

Spanyol omlett: spórolós feleség kosztjából
nemzeti eledel
Csirkés quesadilla, a mexikóiak kedvenc szendvicse

 

Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás