Virágzik a vadrózsa, a csipkebogyó illatos virága. Szárított szirmaiból gyógyhatású tea készíthető

hirdetés

hirdetés

Virágzik a vadrózsa. Ahogy a növény termése, úgy a virág is alkalmas emberi fogyasztásra. A vadrózsa (Rosa canina) vagy csipkerózsa őshonos gyógy- és fűszernövény. Több népies elnevezése ismert: bicskefa, ebcsipke, gyepűrózsa, parlagi rózsa, tüskefa. Nemcsak erdőszéleken, cserjésekben találkozhatunk vele, településeken, nagyvárosokban is viszonylag gyakori. Hatalmas bokorrá tud fejlődni, kora nyáron fehér, rózsaszínű virágaival látványos dísznövény, ősszel pedig C-vitaminban gazdag áltermése, a csipkebogyó élénk piros színével hívja fel magára a figyelmet.

A vadrózsa virágának illatos szirmaival salátákat, édességeket ízesíthetünk, készülhet belőle szörp, ecet, sörbet is. Felhasználni csak akkor ajánlott a vadrózsa virágát, ha nincs nagy járműforgalom, ipari és egyéb szennyező a növény környezetében.

A vadrózsa virágáról érdemes tudni, hogy rózsavízként antiszeptikus hatású frissítő, levelének forrázata pedig frissítő, összehúzó hatású gyógytea.

Termése, a csipkebogyó sokféleképpen felhasználható: a belső tüskés magoktól megtisztítva és szárítva gyógytea, nyersen gyógybor, szörp és lekvár, illetve dzsem készítésére használják. A csipkebogyóból hideg eljárással készített italok nagyon sok C-vitamint tartalmaznak, ezért a napi fogyasztásával növelik a szervezet ellenálló képességét. A csipkebogyó 60 Celsius-fok alatt őrzi meg C-vitamin tartalmát.

A begyűjtött vadrózsa szirmait leszáríthatjuk – egy teáskanálnyit forrázzunk belőle egy csésze teához. Emésztésserkentő, jó székrekedés ellen, nyugtató és gyulladáscsökkentő hatású. Szirmait kandírozhatjuk is, felhasználható sütemények díszítéséhez. A kandírozásról korábbi összeállításunkban írtunk >>

Immunerősítő vitaminbomba: mézes csipkebogyó

Természetes vitaminbomba. Csipkebogyó ital készítése

hirdetés

Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás