Vaníliás-fahéjas köleskása mézes mákliszttel, aszalt vörösáfonyával

hirdetés

koleskasa600

A köles régóta ismert alapanyaga a magyar (népi) konyhának is, az utóbbi években újra divatba jött. Rendkívül gazdag tápanyagokban, tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal, élelmi rosttal, ezért az ún. szuperételek közé sorolják. Lúgosító hatású gluténmentes gabonaféle. Könnyen elkészíthető és sokféle módon felhasználható: levesbetétként, salátához keverve, köretként, desszertként stb. fogyasztható. Kását is készíthetünk belőle, az ízesítéssel bátran kísérletezhetünk.

Hozzávalók 3-4 személyre

1 pohár (2 dl) köles

1 pohár víz

2 pohár tej

csipetnyi só

méz ízlés szerint

fél vaníliarúd kikapart belseje vagy 1 kk vaníliakivonat 

1 kisebb fahéjrúd vagy 2-3 szem kardamom

1 ek tejszín vagy vanília ízű pudingpor (elhagyható)

koleskasa1

Elkészítés

A kölest víz és a tej keverékében, a mézzel, sóval, vaníliával, fahéjrúddal vagy kardamommal közepes lángon főzzük kb. 15 percig – időnként keverjük meg -, majd a főzésidő végén szedjük ki a kardamom szemeket vagy a fahéjrudat a kölesből, keverjük hozzá a pudingport; 1-2 perc múlva vegyük le a tűzről és fedő alatt hagyjuk kis ideig pihenni. 

A kölespuding akkor jó, ha nem száraz. Adagolhatjuk pohárba is rétegelve – mi mákliszttel, kevés mézzel és vörös áfonyával ízesítettük, s meglocsoltuk kevés málnaszörppel.

Spenótos köles-rizottó zsenge parajból

Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás